Invoering digitale mestbon in 2021

Het eerder aangekondigde rVDM-systeem, ofwel de digitale mestbon, is uitgesteld naar een later moment in 2021. Lees meer in dit artikel.

Invoering digitale mestbon in 2021

Het eerder aangekondigde rVDM-systeem is uitgesteld naar een later moment in 2021. Het rVDM-systeem vervangt de papieren mestbon voor een digitale mestbon. Daarnaast moeten rondom het mesttransport diverse meldingen direct worden gedaan middels het rVDM-systeem.

Gegevens vastleggen met een app

Bij forfaitaire transporten zult u op termijn bij een mesttransport de gegevens voor het rVDM met een app moeten vastleggen. Ook de mest die u gewogen en bemonsterd afvoert, moet middels rVDM’s worden vastgelegd. Hiervoor is de intermediair verantwoordelijk. 

Introductie rVDM-systeem uitgesteld

De introductie van het rVDM-systeem voor intermediairs is uitgesteld tot na ‘het mestseizoen’ van 2021. De overstap naar het rVDM vergt vooral voor intermediairs de nodige aanpassingen in de software. De invoering bevat een test-, een pilot- en uitrolfase. Pas bij de laatste fase worden alle intermediairs betrokken.

App mogelijk eerder uitgerold

Het is onduidelijk of de app voor forfaitaire transporten ook volgens bovengenoemde fases wordt geïntroduceerd. De kans bestaat dat de app eerder uitgerold wordt. Dit betekent dat u, wellicht later dit jaar, alle forfaitaire transporten alleen nog met de app kunt melden.

Komende maanden meer duidelijk

Helaas is het op dit moment nog niet duidelijk wanneer de rVDM’s voor forfaitaire transporten worden ingevoerd. Hierover kunt u in het eerste kwartaal meer duidelijkheid verwachten. De komende tijd kunt u nog gebruikmaken van de papieren mestbon.

Heeft u nog vragen over de digitale mestbon? Neem gerust contact met ons op.