De Brexit: is de no deal van tafel?

Het Britse Lagerhuis heeft ingestemd met de deal voor een gereguleerd vertrek uit de Europese Unie. Als ook het Hogerhuis vóór is - en die kans is groot - is de Brexit een feit. Hoe dan verder? Wat merkt u daar als ondernemer van?

De Brexit: is de no deal van tafel?

Het Britse Lagerhuis heeft ingestemd met de deal voor een gereguleerd vertrek uit de Europese Unie. Als ook het Hogerhuis vóór is - en die kans is groot - zal het Verenigd Koninkrijk met een deal de Europese Unie per 31 januari 2020 verlaten en is de Brexit een feit. Hoe dan verder? Wat merkt u daar als ondernemer van?

Overgangsperiode

Als de Britten op 31 januari uit de Europese Unie vertrekken, gaat er direct een overgangsperiode in. Zij hebben dan tot en met 31 december van dit jaar de tijd om te onderhandelen over een nieuwe handelsrelatie.

In de tussentijd blijven voor het Verenigd Koninkrijk de EU-regels en -wetten gelden. Voor ondernemers verandert er gedurende de overgangsperiode dus vrijwel niets.

Hoe dan ook verandering

Meer duidelijkheid over de voorwaarden voor ondernemers om na de overgangsperiode met het Verenigd Koninkrijk zaken te doen, komt pas na de onderhandelingsfase.

De Britten hebben al wel aangegeven dat zij de interne EU-markt willen verlaten. Er zullen dus hoe dan ook zaken veranderen.

No deal nog niet van tafel

Is het gevaar van een wanordelijk vertrek daarmee geweken? Niet helemaal. Er ligt namelijk nog een aantal heikele onderhandelingspunten.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, heeft al gewaarschuwd dat het bijna onmogelijk is om alles voor 31 december in een nieuw akkoord te hebben vastgelegd.

In dat geval kan de overgangsperiode met twee jaar worden verlengd, mits de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk allebei akkoord gaan. De Britse premier Boris Johnson heeft echter in de Brexit-wet laten opnemen dat hij er niet om zal vragen. Dan ligt alsnog een no deal-Brexit op de loer.

Bereid u voor

Hoewel de precieze gevolgen van de Brexit nog niet duidelijk zijn, kunt u zich al wel op verschillende zaken voorbereiden. Bijvoorbeeld:

  • Douaneaangiften worden in alle scenario’s onderdeel van uw invoer van of uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk.
  • Mogelijk krijgt u te maken met dubbele procedures in het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, omdat er niet langer één gezamenlijk traject is. Denk aan aparte aanvragen van markttoelatingen.
  • De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk willen importheffingen voorkomen, voor de doorvoer uit andere landen komen die heffingen er waarschijnlijk wel.

Tip!

Als er geen nieuwe handelsafspraken komen, wordt het Verenigd Koninkrijk een ‘derde land’, vergelijkbaar met bijvoorbeeld China. Als u zich hierop voorbereidt, komt u niet zo snel voor verrassingen te staan.

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem dan contact met ons op.