Data derogatie nog niet bekend

Voor 2018 en 2019 kunt u weer gebruikmaken van derogatie. De voorwaarden zijn bijna gelijk aan de vorige derogatie. Er gelden wel extra regels voor graslandvernietiging op zand- en lössgrond. De data waarop u zich kunt aanmelden of het bemestingsplan gereed moet hebben zijn nog niet bekend.

Derogatie 2018 en 2019

Het Nitraatcomité gaf een positief advies over de derogatie. Binnenkort wordt de definitieve derogatiebeschikking verwacht. De nieuwe derogatieperiode geldt voor twee jaar.

Voorwaarden

De meeste voorwaarden zijn hetzelfde gebleven, zoals:

  • Derogatienorm van 230 of 250 kilogram stikstof per hectare uit dierlijke mest.
  • 80% grasland.
  • Geen gebruik van fosfaatkunstmest.

Graslandvernietiging

Maakt u gebruik van derogatie? En ligt uw grasland op zand- of lössgrond? Dan krijgt u vanaf dit jaar te maken met een versoepeling, maar ook extra regels bij graslandvernietiging.

Graslandvernietiging ten behoeve van graslandvernieuwing is toegestaan tot en met 31 augustus, dit was 31 mei. De stikstofgebruiksnorm wordt, bij vernietiging na 31 mei, gekort met 50 kilogram per hectare.

Gaat u maïs telen na graslandvernietiging? Dan wordt de gebruiksnorm maïs met 65 kilogram verlaagd.

Data nog niet bekend

Binnenkort wordt bekendgemaakt wanneer u zich kunt aanmelden voor derogatie. Ook wordt dan duidelijk wanneer u uw bemestingsplan (inclusief actuele grondmonsters) in orde moet hebben. De verwachting is dat het bemestingsplan dit jaar uiterlijk eind juni gereed moet zijn.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.