Extra coronamaatregelen voor dga

Het kabinet gaat extra fiscale steunmaatregelen treffen voor ondernemers om de negatieve gevolgen van de coronacrisis te beperken. Voor de dga hebben de extra steunmaatregelen betrekking op:

  1. Lager gebruikelijk loon dga
  2. Uitstel Wet excessief lenen bij eigen bv (‘dga-taks’)

Gebruikelijk loon dga 2020

Als dga bent u verplicht een zogenaamd gebruikelijk loon als salaris uit de bv op te nemen. Het gebruikelijk loon moet in 2020 normaal gesproken ten minste € 46.000 bedragen.

Het kan ook worden vastgesteld op 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking of op het hoogste loon van de werknemers in dienst van uw bv, als een van hen meer verdient dan € 46.000.

Verlaging

Eerder was al beslist dat het gebruikelijk loon vanwege de coronacrisis lager vastgesteld mag worden. Nu is bekendgemaakt dat het gebruikelijk loon in verhouding tot de omzet mag worden verlaagd.

De vormgeving zal gaan lijken op een vergelijkbare maatregel ter vaststelling van het gebruikelijk loon tijdens de kredietcrisis rond het jaar 2009.

Een voorwaarde destijds was dat in plaats van gebruikelijk loon geen dividend mocht worden uitgekeerd. Volgens berekeningen van het kabinet betekent de maatregel een gemiddeld voordeel van € 6.200 per dga.

Let op! De precieze voorwaarden worden nog uitgewerkt in een beleidsbesluit. En verlaging van het loon staat niet op zichzelf. Het kan invloed hebben op recht op Tozo, NOW-regeling en toeslagen. Ook kan het verstandig zijn uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting aan te passen.

Uitstel dga-taks tot 2023

Het wetsvoorstel inzake excessief lenen bij de eigen bv, in de volksmond de dga-taks, wordt met een jaar uitgesteld tot 1 januari 2023. Volgens het wetsvoorstel moet een dga belasting betalen over schulden bij de eigen bv die groter zijn dan € 500.000, waarbij een schuld ten behoeve van de eigen woning niet meetelt.

Het uitstel betekent dat dga’s een jaar extra tijd hebben, tot 31 december 2023, om schulden bij hun bv af te lossen die groter zijn dan € 500.000, om zodoende belastingheffing te voorkomen.

Heeft u vragen over deze maatregelen, neem dan contact met ons op.

Houd onze 'corona-pagina' in de gaten

Op deze pagina verzamelen wij al het nieuws, tips en adviezen voor ondernemers en organisaties.