Controleer uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2021

Uw voorlopige aanslag van de inkomstenbelasting voor 2021 kan afwijken van uw huidige situatie. Controleer deze daarom goed. U leest meer in dit artikel.

Controleer uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2021

Heeft u uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting voor het jaar 2021 ontvangen? Controleer deze dan goed, want de aanslag is gebaseerd op uw bij de Belastingdienst bekende gegevens. Deze kunnen afwijken van uw huidige situatie.

Diverse factoren van invloed

Verschillende factoren zijn van invloed op uw voorlopige aanslag van de inkomstenbelasting voor het jaar 2021, waaronder de coronacrisis, bedrijfsuitbreiding of -inkrimping en veranderende aftrekposten.

Coronacrisis

De coronacrisis kan ervoor hebben gezorgd dat uw inkomen fors afwijkt ten opzichte van voorgaande jaren. Een lagere winst vanwege corona is voor veel ondernemers ook voor het komende jaar niet ondenkbaar. Indien u hier ook mee te maken heeft, kunt u uw voorlopige aanslag voor 2021 lager laten vaststellen.

Bedrijfsuitbreiding of -inkrimping 

Naast corona kan uw inkomen in 2021 ook door andere oorzaken afwijken van eerdere jaren. Wellicht heeft u uw bedrijf onlangs flink uitgebreid of juist ingekrompen.

Veranderende aftrekposten

Daarnaast kunnen aftrekposten veranderen, bijvoorbeeld als u dit jaar uw hypotheek heeft afgesloten tegen een lagere rente. De hypotheekrenteaftrek is dan lager, zodat u uw voorlopige aanslag hoger moet laten vaststellen.

Wijzigen voorlopige aanslag

Het wijzigen van uw voorlopige aanslag is eenvoudig zelf te doen via de site van de Belastingdienst. Maak een reële schatting van uw te verwachten inkomen in 2021, zodat u aan het eind van volgend jaar niet al te veel hoeft bij te betalen of terugkrijgt.

Voorlopige aanslag in één keer betalen

Ook dit jaar kunt u er weer voor kiezen uw voorlopige aanslag in één keer te betalen. De korting die u dan krijgt is gebaseerd op een rente van slechts 0,01%.

Heeft u vragen over het wijzigen van uw voorlopige aanslag? Neem gerust contact met ons op.

Blog
Meer over de inkomstenbelasting

Tarieven inkomstenbelasting en kortingen

Door enkele aanpassingen in de tarieven gaan velen er in 2021 iets op vooruit. Wat betekent dit voor u en wat is wijsheid? Lees meer...

Door Tom Meuleman
Naar artikel