Waarom u nu al buitenlandse btw moet terugvragen

Als uw btw-aanvraag na 30 september 2021 bij de Belastingdienst binnenkomt, neemt zij uw aanvraag niet in behandeling.

Waarom u nu al buitenlandse btw moet terugvragen

Als u in 2020 in een ander EU-land buitenlandse btw op kosten betaalde, heeft u nog maar even om deze btw terug te vragen. De deadline ligt namelijk op 30 september 2021. De Belastingdienst waarschuwt om tijdig actie te ondernemen, omdat in voorgaande jaren de laatste dagen de systemen overbelast raakten.

Buitenlandse btw

U kunt buitenlandse btw terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst als:

  • u kosten in een ander EU-land maakte met buitenlandse btw; 
  • uw onderneming in Nederland is gevestigd, en;
  • u de kosten maakte ten behoeve van met btw-belaste activiteiten.

Let op! Bent u in het andere EU-land geregistreerd voor de btw, dan vraagt u de buitenlandse btw niet terug via de Nederlandse Belastingdienst. Het terugvragen loopt dan gewoon via de normale btw-aangifte in dat andere EU-land.

Interessant! Onze collega Hans Wiersma heeft een whitepaper geschreven over btw-verplichtingen in het buitenland. Download hem hieronder: 

Btw-verplichtingen in het buitenland

Levert u goederen over de grens of verricht u diensten aan afnemers buiten Nederland? Dan moet u zich verdiepen in de mogelijke btw-verplichtingen in andere landen. Denk aan vragen als: moet u btw in rekening brengen? Welk tarief moet u toepassen? U leest het allemaal in de whitepaper. 

Digitaal terugvragen

Het terugvragen gaat digitaal via de website van de Nederlandse Belastingdienst. Heeft u nog geen inloggegevens? Vraag deze dan zo snel mogelijk aan. Hier kan namelijk enige tijd overheen gaan.

Let op! Wees er snel bij. 

Vraag zo snel mogelijk de btw terug. Als uw aanvraag na 30 september 2021 bij de Belastingdienst binnenkomt, neemt de Belastingdienst uw aanvraag niet in behandeling.

De Belastingdienst waarschuwt op haar website dat in voorgaande jaren de laatste dag(en) de website overbelast raakte, waardoor aanvragen te laat binnenkwamen. Zorg dat dit u niet overkomt.

Btw over het jaar 2021

Betaalt u veel buitenlandse btw? Dan kunt u mogelijk nu ook al een deel van deze btw over het jaar 2021 terugvragen. Dit kan per kwartaal, mits de buitenlandse btw hoger is dan een drempelbedrag. Dit drempelbedrag kan per EU-land verschillen, maar bedraagt over het algemeen € 400 per kwartaal.

Heeft u vragen over het terugvragen van buitenlandse btw? Neem gerust contact met ons op.