BIK voor fiscale eenheid onzeker

Het is nog niet zeker of ook een fiscale eenheid in de vennootschapsbelasting de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) kan aanvragen. Dit heeft staatssecretaris Vijlbrief eerder aan de Tweede Kamer laten weten. Eerst moet er groen licht komen van de Europese Commissie of dit onderdeel van de BIK geoorloofde steun is.

Vanwaar de onzekerheid?

De onzekerheid hangt samen met het feit dat de BIK alleen wordt toegekend bij Nederlandse investeringen. Aangezien volgens het wetsvoorstel de BIK ook wordt toegekend aan fiscale eenheden, komen investeringen van buitenlandse bv’s niet in aanmerking. Buitenlandse bv’s kunnen namelijk geen deel uitmaken van een fiscale eenheid.

De fiscale eenheid speelt ook een rol als bedrijfsmiddelen ter beschikking worden gesteld aan derden. Er bestaat dan geen recht op de BIK, tenzij het bedrijfsmiddel binnen een fiscale eenheid in Nederland ter beschikking wordt gesteld.

BIK wel of niet toegestaan?

Om er zeker van te zijn dat dergelijke regelingen zijn toegestaan, is hiervoor toestemming gevraagd aan de Europese Commissie. Komt die toestemming er, dan zal de regelgeving inzake de BIK met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 ook gelden voor de fiscale eenheid.

Wat als de BIK niet is toegestaan?

Blijft toestemming van de Europese Commissie uit, dan gaat de BIK niet gelden voor fiscale eenheden. Vanwege deze beperking van de BIK, zullen de percentages van de BIK dan iets worden verhoogd.

Heeft u vragen over de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK)? neem gerust contact met ons op of download hieronder onze whitepaper. 

Whitepaper

Baangerelateerde investeringskorting

Wat houdt de BIK regeling in? Maaike legt het u uit!