Besluit ondergrond zonnepanelen

Een deel van uw landbouwgrond gebruiken om zonnepanelen te plaatsen? Wellicht heeft u het zelf ook al overwogen of zelfs al besloten om de stap te nemen.

U hoeft dit niet zelf te doen, ontwikkelaars van zonneparken gebruiken uw grond graag om er een bepaalde periode zonnepanelen te plaatsen. Na deze periode kunt u de grond eventueel weer voor landbouw gebruiken.

Zonneparken

De ontwikkeling van zulke zonneparken op landbouwgrond is behoorlijk nieuw. Het is zo nieuw, dat niet alle fiscale gevolgen van het plaatsen van zonnepanelen duidelijk zijn. Daarom hebben wij vragen gesteld bij het Ministerie van Financiën.

Wat is het fiscale probleem? Op het moment dat u zonnepanelen plaatst op uw land, zal de waarde van het land meestal stijgen. Voor deze waardestijging kan de landbouwvrijstelling niet worden gebruikt, omdat de stijging niet wordt veroorzaakt door agrarisch gebruik.

Daarnaast kunt u dit land niet meer voor uw agrarische onderneming gebruiken. U krijgt een nieuwe onderneming waarin u het land gebruikt voor de exploitatie van zonnepanelen.

Normaal gesproken moet inkomstenbelasting worden betaald bij een waardestijging van grond, op het moment dat deze naar een andere onderneming overgaat.

Belasting

Deze te betalen belasting kan een belemmering zijn om zonnepanelen te laten plaatsen op landbouwgrond. Ons kabinet wil duurzame energie stimuleren en zulke belemmeringen wegnemen.

De Staatssecretaris van Financiën heeft daarom besloten dat de grond bij de oorspronkelijke (agrarische) onderneming blijft behoren. Er hoeft daardoor op dat moment meestal niet geen inkomstenbelasting te worden betaald over een waardestijging van de grond.

De landbouwvrijstelling is niet van toepassing voor deze grond. Als de agrarische waarde stijgt in de periode dat er zonnepanelen op staan, dan is deze dus belast.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.