Beschikking LIV en LKV controleren

Werkgevers, die in 2019 in aanmerking kwamen voor het lage-inkomensvoordeel (LIV) of loonkostenvoordeel (LKV) voor één of meerdere werknemers, ontvangen uiterlijk 31 juli van dit jaar een beschikking. Hierin staat hoeveel LIV en LKV ze ontvangen. Check de beschikking goed op eventuele fouten.

Wat houdt LIV en LKV in?

Het LIV is een tegemoetkoming in de loonkosten voor werknemers die in 2019 een gemiddeld uurloon hadden tussen €10,05 en €12,58. De tegemoetkoming heeft een maximum van €2.000 per werknemer.

Het LKV is een tegemoetkoming in de loonkosten van oudere en arbeidsbeperkte werknemers. Het LKV bedraagt maximaal € 3,05 per uur en €6.000 per jaar.

Voorlopige berekening 

Heeft u recht op het LIV of LKV, dan heeft u uiterlijk 13 maart 2020 een voorlopige berekening ontvangen. Deze kan afwijken van de definitieve berekening, bijvoorbeeld als u vóór 1 mei correcties heeft doorgegeven.

Controleer beschikking LIV en LKV

Zorg ervoor dat u de gegevens in de beschikking goed vergelijkt met de gegevens in uw loonadministratie. Bij fouten in de berekening of wanneer werknemers op de beschikking ontbreken, moet u binnen zes weken in bezwaar gaan. Correcties die u ná 1 mei heeft doorgegeven, worden niet meer in de definitieve beschikking verwerkt.

Te veel tegemoetkoming ontvangen?

Heeft u meer tegemoetkoming ontvangen dan waar u recht op heeft, dan bent u verplicht dit te herstellen. De Belastingdienst zal het te veel ontvangen bedrag dan van u terugvorderen. Herstelt u een dergelijke fout niet, dan kan dit bij controle een navordering plus boete opleveren.

Heeft u vragen over de controle van uw beschikking LIV en LKV, neem dan gerust contact met ons op.

Bent u werkgever en wilt u loonkosten besparen?

Loonkostenvoordelen: profiteert u al?