Belastingvrije reiskostenvergoeding tot 1 januari 2022

Vanwege de coronacrisis werk(t)en veel mensen vanuit huis. Tot 1 oktober 2021 bestond al een goedkeuring waardoor de werkgever een onbelaste vaste reiskostenvergoeding kan blijven doorbetalen, dus ook als de werknemer niet of nauwelijks naar het werk reist vanwege thuiswerken.

Het onbelast doorbetalen van de reiskostenvergoeding is nu verlengd tot 1 januari 2022, zo maakte het kabinet maandag 30 augustus bekend.

Situatie tot 1 oktober 2021

Had een werknemer vóór 13 maart 2020 een onvoorwaardelijk recht op een vaste onbelaste reiskostenvergoeding? Dan mag de werkgever deze vergoeding onbelast doorbetalen tot 1 oktober 2021, ook als de werknemer (deels) thuiswerkt en dus minder reiskilometers maakt.

Situatie vanaf 1 oktober 2021

De verwachting was dat deze goedkeuring per 1 oktober 2021 definitief zou vervallen. Door een uitleg van de Belastingdienst over de toepassing van het zogenaamde 128-dagen criterium (minimaal 128 dagen reizen naar de vaste werkplek in het jaar), was in veel gevallen evenwel mogelijk de vaste reiskostenvergoeding te continueren tot en met 31 december 2021.

Het kabinet heeft de goedkeuring tóch definitief verlengd tot 1 januari 2022. Hiermee blijft het dus mogelijk de onbelaste reiskostenvergoeding voort te zetten tot en met 31 december 2021.

Let op! De voorwaarde dat de werknemer vóór 13 maart 2020 al een onvoorwaardelijk recht op een vaste onbelaste reiskostenvergoeding moet hebben, blijft bestaan.

Alternatieven

Bestond vóór 13 maart 2020 nog geen onvoorwaardelijk recht op een vaste onbelaste reiskostenvergoeding? Dan zijn er alternatieven. Zo kan de werkgever een vaste onbelaste reiskostenvergoeding geven op basis van een inschatting van de daadwerkelijke reisdagen.

Let op! Aan het einde van het jaar moet wél een nacalculatie plaatsvinden.

Declaratiebasis

Een werkgever kan er uiteraard ook voor kiezen om een reiskostenvergoeding op declaratiebasis te verstrekken. Op basis van de daadwerkelijk gereden reiskilometers geeft de werkgever dan achteraf een vergoeding van € 0,19 per kilometer.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op. 

Blijf op de hoogte van alle fiscale wijzigingen voor 2022 op onze Prinsjesdagpagina: 

Prinsjesdag overzicht

Op Prinsjesdag worden - traditiegetrouw - de fiscale plannen bekendgemaakt. Wij houden u op deze pagina op de hoogte van de verwachte (belasting)plannen voor 2022 en de definitieve voorstellen. 

Minder reizen en meer thuiswerken; het lijkt het nieuwe normaal te worden. Houd echter rekening met belangrijke aandachtspunten! Lees er hieronder meer over: