Belastingvrije kerstgeschenken: welke opties heeft u als werkgever?

Kunt u een borrelpakket of een kerstpakket belastingvrij vergoeden? Wij leggen het u uit!

Belastingvrije kerstgeschenken: welke opties heeft u als werkgever?

Voor het tweede jaar op rij is er geen echte kerstborrel en moeten we ook het gezellige kerstdiner met collega’s missen. Dat levert wel creatieve en originele alternatieven op als een Christmas drive-thru, een online borrel en wellicht ook een grotere waardering voor het klassieke kerstpakket. Maar hoe zit het fiscaal eigenlijk met dit soort kerstgeschenken? 

Het klassieke kerstpakket 

Als u een werknemer een kerstpakket schenkt, dan is dat loon. Door het kerstpakket aan te wijzen als eindheffingsloon in de werkkostenregeling (wkr), wordt het voor de werknemer echt een geschenk en betaalt hij er geen belasting over.

Voor u als werkgever is het ook feestelijk als u voldoende vrije ruimte heeft. Als u geen vrije ruimte meer heeft, of als u die door de verstrekking van de kerstpakketten overschrijdt, dan betaalt u 80% eindheffing over de overschrijding. Het is dus van belang de omvang van de vrije ruimte goed te kennen.

Wat is de vrije ruimte?

Jaarlijks kunt u tot 3% (2022: 1,7%) van de fiscale loonsom van € 400.000 en tot 1,18% (2022: 1,18%) daarboven aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers geven. Denk aan de gebruikelijkheidsnorm van € 2.400 per werknemer per jaar. 

Hoeveel vrije ruimte kost dat dan? Dat zijn de kosten van het kerstpakket plus btw. Als u het pakket zou laten verzenden, dan vindt de Belastingdienst dat daar de verzendkosten aan toegevoegd moeten worden.

Online kerstborrel 

Organiseert u een online borrel en stuurt u daarbij uw werknemers een borrelpakket met hapjes en drankjes? Zo’n borrelpakket wordt gezien als loon, maar is niet belast voor de werknemers als u het pakket aanwijst aan de vrije ruimte.

Een borrel op de werkplek, dus in het kantoor of de fabriek, zou een zogenaamde nihilwaardering hebben gehad en geen vrije ruimte gekost hebben. Helaas komt een werkplek thuis vrijwel zelden in aanmerking voor die nihilwaardering. 

De werkelijke kosten van het pakket inclusief btw en verzendkosten gaan in de vrije ruimte. 

Christmas drive-thru 

Biedt u het kerstpakket aan in prachtige kerstsfeer en aangekleed met een hapje en een drankje vanuit de auto? Dan maakt het fiscaal gezien een groot verschil waar zo’n drive-thru plaatsvindt:

  • Als dat op de werkplek is, bijvoorbeeld de parkeerplaats van uw kantoor of op uw bedrijfsterrein, dan geldt voor de aankleding, de hapjes en de drankjes een nihilwaardering. Als het hapje zou worden uitgebreid naar een maaltijd, dan wordt die gewaardeerd op (maximaal) € 3,35. Het kerstpakket gaat nog steeds in de vrije ruimte.

Let op: Ook voor werknemers van andere vestigingen geldt de nihilwaardering. Voor werknemers uit andere bv's gelden extra voorwaarden.

  • Als de drive-thru op een externe locatie plaatsvindt, dan zijn de aankleding, de hapjes en de drankjes (en een maaltijd) wél loon, maar niet belast voor de werknemers als u de werkelijke kosten daarvan aanwijst aan de vrije ruimte.

Heeft u nog vragen over belastingvrije kerstpakketten? Neem gerust contact met ons op. 

Duizenden euro’s besparen met de werkkostenregeling, zo doet u dat!

Als ik klanten bel over de werkkostenregeling, de WKR, staat niet iedereen te springen om een gesprek. Waarom het tóch belangrijk is? Ik leg het u uit.

Door Leonie Pongers
Lees blog