WKR: vrije ruimte over? Benut kansen met kerstpakketten!

Via de werkkostenregeling kunt u allerlei zaken belastingvrij vergoeden en verstrekken aan uw werknemers.  Dat hoeven niet alleen kostenvergoedingen te zijn. U kunt bijvoorbeeld ook een 'extraatje' via de werkkostenregeling belastingvrij verstrekken. Denk aan een mooi kerstpakket of een leuke bonus.

Wanneer belastingvrij?

Vergoedingen en verstrekkingen die niet boven de vrije ruimte uitkomen, zijn belastingvrij. Komen ze wel boven de vrije ruimte uit, dan blijven ze belastingvrij voor de werknemer. U moet als werkgever dan wel 80% belasting betalen via de eindheffing.

Dit jaar is vanwege corona de vrije ruimte van de werkkostenregeling flink verhoogd. Tot een loonsom van € 400.000 bedraagt uw vrije ruimte 3%, over het meerdere van uw loonsom 1,18%.

Tip! Heeft u nog vrije ruimte over dit jaar? Laat die dan niet verloren gaan, want u kunt de vrije ruimte niet doorschuiven naar volgend jaar.

Ook interessant! Whitepaper geschenken: bent u op de hoogte van de fiscale consequenties? »

Gebruikelijkheidstoets

U moet bij gebruik van de werkkostenregeling wel letten op de gebruikelijkheidstoets. Dit betekent dat de vergoeding of verstrekking niet meer dan 30% mag afwijken van wat in vergelijkbare situaties gebruikelijk is.

Let op! In beginsel doet de fiscus over vergoedingen en verstrekkingen van maximaal € 2.400 per werknemer per jaar niet moeilijk. U moet ook dan wel binnen de vrije ruimte blijven, anders betaalt u 80% belasting.

Heeft u vragen over de werkkostenregeling? Neem dan contact met ons op.

Dit artikel betrof een Eindejaarstip. Wilt u een overzicht van de top 10 Eindejaarstips? Lees dan onderstaand overzichtsartikel: