Wat als u de auto van de zaak gebruikt voor uw eigen bedrijf?

Is er, bij gebruik van een auto van de zaak voor uw eigen bedrijf, sprake van privégebruik of zakelijk gebruik? En hoe zit het met de winstbepaling? ...

Wat als u de auto van de zaak gebruikt voor uw eigen bedrijf?

Het komt tegenwoordig regelmatig voor dat werknemers de auto van de zaak ook gebruiken voor hun eigen - veelal parttime - bedrijf. Is hier sprake van privégebruik of zakelijk gebruik? En hoe kan men hiermee rekeninghouden bij de winstbepaling van dat eigen bedrijf?

Privégebruik

Het gebruik van de zakelijke auto voor het eigen bedrijf van de werknemer wordt als privégebruik aangemerkt. Dit is in het verleden door de staatssecretaris van Financiën beslist. Hoewel het betreffende besluit inmiddels is vervallen, geldt dit deel van de inhoud nog onverkort, zo bevestigde de Belastingdienst nog onlangs.

Evenredig deel bijtelling

Voor het bepalen van de winst van het bedrijf kan daarom een evenredig deel van de bijtelling vanwege privégebruik ten laste van de winst worden gebracht.

 

Voorbeeld

Werknemer Jansen heeft een auto van de zaak van € 50.000 met 22% bijtelling, ofwel € 11.000 bijtelling. Jansen rijdt met de auto € 3.000 km privé en daarnaast € 3.000 km voor zijn eigen bedrijf. Dit betekent dat Jansen de helft van de bijtelling, ofwel € 5.500, ten laste van zijn winst kan opvoeren.

Let op! Als er met de auto veel kilometers worden gereden voor het eigen bedrijf van Jansen, kan er sprake zijn van excessief privégebruik en kan de inspecteur de bijtelling hoger vaststellen dan 22%.

Kilometervergoeding niet van toepassing

Het bovenstaande betekent dat de forfaitaire aftrek van € 0,19 per kilometer niet van toepassing is. De auto behoort namelijk niet tot het privévermogen van de werknemer.

Let op! De werknemer moet het gebruik van de auto voor zijn of haar bedrijf desgevraagd kunnen aantonen. Het is daarom zaak deze kilometers te registreren.

Heeft u vragen over de aftrek van kosten van een ter beschikking gestelde auto? Neem gerust contact met ons op.

Auto op de zaak of privé?

Wil je als ondernemer een auto aanschaffen? Dan heb je uiteraard verschillende opties. Zakelijk of privé? En kies je een elektrische auto of een youngtimer? In deze blog laat ik je de verschillende opties zien.

Door Maaike Grevinga
Lees blog