Aanvraag fosfaatbank waarschijnlijk in november verwacht

Is uw bedrijf grondgebonden? Dan komt u wellicht in aanmerking voor een ontheffing uit de fosfaatbank. Op basis van de ontheffing mag u 5 jaar lang meer dieren houden dan op grond van uw fosfaatrechten is toegestaan. Toekenning zal plaatsvinden middels een loting, waarbij jonge landbouwers meer kans maken.

Grondgebonden

U kunt een ontheffing uit de fosfaatbank aanvragen, indien u in 2018 grondgebonden bent. Uw bedrijf is grondgebonden, indien het aantal fosfaatrechten op 1 september 2018 kleiner is dan uw fosfaatplaatsingsruimte op 15 mei 2018. Hierbij telt uw natuurterrein ook mee. Er is dan sprake van een positieve ‘productieruimte’.

Aanvragen in november?

Naar verwachting kunt u zich in november aanmelden. De ontheffing is voor 5 jaar geldig en gaat per 1 januari 2019 in. U moet 5 jaar lang aan de voorwaarden blijven voldoen. U moet onder andere grondgebonden blijven en u mag geen fosfaatrechten verkopen of (ver)leasen. Kopen mag wel.

Toewijzing door middel van loting

Naar verwachting zal het aantal aanvragen het aantal fosfaatrechten uit de fosfaatbank (ver) overstijgen. Dit betekent dat er zal worden geloot.

Jonge landbouwers meer kans

Bent u jonge landbouwer of zit er een jonge landbouwer in uw bedrijf? Dan maakt u in de loting twee keer zoveel kans.

Ieder jaar aanvragen

De fosfaatbank zal ieder jaar opengesteld worden. De ruimte zal echter altijd beperkt zijn.