Aangifte schenk­be­las­ting voor 1 maart 2023

Heb je in 2022 een schenking gekregen? Vergeet dan niet op tijd aangifte schenkbelasting te doen. Dit moet vóór 1 maart 2023.

Aangifte schenkbelasting

Je moet aangifte schenkbelasting doen als de waarde van de schenking in 2022 meer bedroeg dan het bedrag van de vrijstelling. De vrijstelling was voor schenkingen van ouders €5.677, voor schenkingen van anderen €2.274.

Hogere vrijstelling

Soms geldt er een hogere vrijstelling, bijvoorbeeld bij aankoop van een woning. Je moet dan wel aangifte doen en hierin verzoeken om de vrijstelling toe te passen. Je betaalt dan geen schenkbelasting tot het bedrag van de vrijstelling.

Ook al blijft het bedrag van de schenking over 2022 onder de vrijstelling, dan moet je wel tijdig aangifte doen om een beroep te kunnen doen op de vrijstelling voor de eigen woning.

Ellen Wilts
Ellen Wilts Senior belastingadviseur

Wanneer aangifte doen?

Je kunt je aangifte schenkbelasting op elk moment van het jaar doen. Je hoeft bij schenkingen in 2023 dus niet te wachten tot het volgende kalenderjaar.

De aangifte schenkbelasting is in feite een vragenlijst die erop gericht is te bepalen hoeveel schenkbelasting je verschuldigd bent. De vragen hebben bijvoorbeeld betrekking op de waarde van hetgeen je verkregen hebt en hoe je die waarde kunt bepalen.

Uitstel aanvragen

Als je een brief hebt gekregen waarin staat dat je aangifte schenkbelasting moet doen, kan je uitstel aanvragen vóór de inleverdatum die op de aangiftebrief staat. Je krijgt dan vijf maanden uitstel. Dit kan ook online via Mijn Belastingdienst.

Heb je langer uitstel nodig, vraag je voor de tweede keer uitstel aan of lukt het niet om via Mijn Belastingdienst in te loggen? Dan kan je alleen uitstel aanvragen met behulp van een formulier. Je moet dit downloaden, invullen en opsturen naar de Belastingdienst.

Heb je nog vragen over de aangifte schenkbelasting? Neem gerust contact met ons op.

De jubelton verdwijnt in 2024, wat is nog mogelijk in 2023?

In drie situaties is het nog mogelijk om in 2023 een onbelaste schenking eigen woning te doen. Deze drie situaties zetten we op een rijtje.

Lees meer over de jubelton
Ellen Wilts
Ellen Wilts Senior belastingadviseur