Bereid je voor! 5 belangrijke subsidies in 2023

In dit artikel nemen we je mee in subsidieregelingen die interessant zijn in 2023 en waar je naar uit kunt kijken. Zo kunnen vanaf 2 januari projectvoorstellen worden ingediend ten behoeve van het Nationaal Groeifonds en gaat de populaire AanZET regeling in april weer open.

Waar ligt jouw focus in 2023?

Wat zijn jouw ambities voor 2023 en hoe vertaalt zich dat in je strategie? Wanneer je dit duidelijk hebt, is het goed om na te gaan welke kansen er liggen met betrekking tot subsidies. 

Ook voor 2023 zijn er een aantal subsidies die uit het oog springen en die het je mogelijk makkelijker maken om je bedrijfsdoelen na te streven. Wij hebben de 5 belangrijkste voor je uitgelicht in dit artikel:
 

  1. AanZET: subsidie voor de aanschaf van zero-emissie vrachtwagens
  2. Nationaal Groeifonds
  3. Digitaliseringsvoucher (Provincie Drenthe)
  4. Just Transition Fund (JTF)
  5. Gemeenschappelijk landbouwbeleid 2023
Jarno Swijghuizen
Jarno Swijghuizen Subsidieadviseur

1. AanZET subsidie

In 2022 was het budget voor de subsidieregeling AanZET binnen één dag uitgeput. Vanaf 4 april 2023 gaat deze populaire subsidieregeling weer open. Het budget voor de nieuwe aanvraagronde is aanzienlijk verhoogd naar € 30 miljoen. 

2. Nationaal Groeifonds

Het Kabinet trekt in 2023 € 2 miljard uit voor grote projecten die investeren in een duurzame economie. Projectvoorstellen vanuit het Nationaal Groeifonds sluiten aan bij de terreinen Kennisontwikkeling en Onderzoek, ontwikkeling en innovatie. Vanaf 2 januari kunnen projectvoorstellen worden ingediend.

3. Digitaliseringsvoucher provincie Drenthe

De digitaliseringvoucher van de provincie Drenthe was het afgelopen jaar een groot succes. Helaas was de subsidiepot heel snel leeg. Maar er is goed nieuws! Het budget van de subsidie is verhoogd waardoor nu meer aanvragen kunnen worden ingediend. Dit kan al vanaf 2 januari 2023.

4. Just Transition Fund (JTF)

Begin 2023 worden de eerste subsidieregelingen verwacht binnen het nieuwe noordelijke Programma JTF. Tot en met 2027 worden verschillende subsidieregelingen geopend voor ondernemers in Noord-Nederland die aan de slag willen met de transitie naar een fossielvrije economie.

De eerste regelingen zijn al bevestigd: een Call grote kennis- en valorisatieprojecten en subsidie investering en opleiding.

5. Gemeenschappelijk landbouwbeleid 2023

Vanaf januari 2023 gaat het nieuwe GLB van start. Deze zal zich voornamelijk richten op het verduurzamen van de landbouw en het klaarmaken voor de volgende generatie agrariërs. Het GLB 2023 loopt tot en met 2027. 

Heb je vragen of wil je weten voor welke subsidies jouw organisatie in aanmerking komt? Neem gerust contact met ons op, wij kijken graag met je mee!

Contact

Neem contact op door het onderstaande formulier in te vullen

Jarno Swijghuizen
Jarno Swijghuizen Subsidieadviseur