10 aandachtspunten voor de kleineondernemersregeling

Ben je een ondernemer met een jaaromzet van 20.000 euro of minder? Dan kom jij in aanmerking voor de vernieuwde kleineondernemersregeling (KOR). Houd met deze 10 zaken rekening bij jouw keuze om wel of niet gebruik te maken van de regeling.

Om per 1 januari 2020 gebruik te maken van de nieuwe KOR dient je aanmelding uiterlijk 20 november 2019 binnen te zijn. Om je te helpen een keuze te maken, heeft de Belastingdienst tien aandachtspunten op een rij gezet.

1. Vrijstelling btw-aangifte

Door deel te nemen aan de nieuwe KOR, word je vrijgesteld van de btw-aangifte die je normaal gesproken ieder kwartaal moet doen.

2. Minder administratie

Omdat je geen btw-aangifte meer hoeft te doen, scheelt dit in je administratie. Als jouw klanten geen facturen nodig hebben, hoef je deze zelfs helemaal niet meer te maken.

3. Omzetgrens 20.000 euro per kalenderjaar

Ondernemers met een jaaromzet van 20.000 euro of minder komen in aanmerking voor deelname aan de regeling.

4. Geen btw meer aftrekken

Als je gebruikmaakt van de regeling mag je zelf geen btw meer aftrekken. Als je veel investeringen doet, kan dit nadelig zijn.

5. Kijk naast jouw eigen financiële situatie ook naar de fiscale aspecten van jouw klanten

Kunnen jouw klanten btw aftrekken? Dan verhoogt de btw op een factuur de prijs voor hen niet. Kunnen zij de btw niet aftrekken (vaak bij particuliere klanten)? Dan verhoogt de btw-prijs wel. Voor hen is het mogelijk gunstig wanneer je deelneemt aan de nieuwe KOR.

6. Niet alleen voor eenmanszaken

Naast ondernemers met een eenmanszaak (zzp'ers), kunnen ook rechtspersonen zoals stichtingen, verenigingen en bv's gebruikmaken van de nieuwe KOR.

7. Per 1 januari 2020 óf vier weken voor aanvang nieuwe kwartaal

De nieuwe KOR gaat op 1 januari 2020 in. Om direct vanaf dit moment gebruik te maken van de nieuwe regeling, dient jouw aanmelding vóór 20 november 2019 binnen te zijn bij de Belastingdienst.

Daarna kun je met ingang van ieder nieuw kwartaal deelnemen aan de regeling. Hiervoor geldt dat je aanmelding vier weken vóór de begindatum van het kwartaal binnen moet zijn. Aanmelden kan uitsluitend per post en met dit formulier.

8. Minimaal drie jaar

Vanaf het moment dat je deelneemt aan de nieuwe KOR, geldt de vrijstelling voor ten minste drie opeenvolgende jaren. Of tot het moment dat jouw omzet de 20.000 euro overschrijdt.

Vanaf dat moment moet je weer btw in rekening brengen naar klanten en btw-aangifte doen.

9. Voorbeeldcases en hulpmiddel

Op de website van de Belastingdienst vind je voorbeeldcases van andere ondernemers die je mogelijk helpen een keuze te maken. Ook vind je hier een hulpmiddel waarmee je kunt checken of je in aanmerking komt voor de nieuwe KOR.

10. Huidige KOR vervalt

Met ingang van de nieuwe KOR vervalt de huidige kleineondernemersregeling.

Heeft u vragen over de kleineondernemersregeling, neem dan contact met ons op.

Bron: Nu.nl