Hoe de kennistoets voor accountants tot stand is gekomen

Hoe de kennistoets voor accountants tot stand is gekomen

Digitaal leren: het is bij uitstek geschikt voor maatwerk. Er is veel mogelijk op dit gebied, vaak zelfs meer dan gedacht. Om kansen optimaal te benutten gingen we een samenwerking aan met SRA-Educatie. Hierbij is de 'verplichte' interne kennistoets voor de accountants in de samenstelpraktijk tot stand gekomen. 

Kennistoets voor de samenstelpraktijk

Onze medewerkers in de controlepraktijk waren het al gewend om eens in de twee jaar een kennistoets te maken, maar de accountants in de samenstelpraktijk nog niet. SRA nam altijd de toets af voor onze mensen in de controlepraktijk, dus het lijntje was snel gelegd. 

De toetsvragen vloeiden voort uit onze interne reviews die wij doen op de dossiers van onze collega's. Op basis daarvan kwamen er een aantal punten naar voren waarover onze medewerkers af en toe struikelden. Die punten waren direct input voor de kennistoets, maar ook actuele thema's als de Wwft komen aan bod. De toets zien we echt als een 0-meting. 

Anja Wansink
Anja Wansink Beleidsadviseur opleiding & training

Spannend

Sommige medewerkers van de Jong & Laan vonden het spannend om de kennistoets te doen.

We hebben van tevoren echt goed duidelijk gemaakt dat medewerkers niet op de toets werden afgestrafd, maar dat we gewoon wilden weten waar we staan.

Daarom hebben we van tevoren echt goed duidelijk gemaakt dat ze er niet op werden afgestrafd, maar dat we gewoon wilden weten waar we staan. Gelukkig bleek dat de grootste groep na één poging was geslaagd, een bevestiging dat het kennisniveau goed op pijl is. 

Aansluiting bij nieuwe PE-regeling 

Wat ons betreft gaan we de kennistoets nu verder uitbouwen. De uitkomsten vormen namelijk ook een goed uitgangspunt om voor de nieuwe PE-regeling die er voor accountants aankomt. Hiermee bepalen we welke trainingen er vanuit ons kantoor worden aangereikt. 

Medewerkers op weg helpen

De NBA kan jaarlijks een aantal trainingen verplicht stellen, maar wij als kantoor gaan dit ook doen. Daarmee helpen wij onze medewerkers ook een eind op weg bij het invullen van hun individuele portfolio.

Heb jij nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met mij op. 


Dit bericht is gebaseerd op een interview van SRA met manager opleiding & training Anja Wansink.