Kornelis Caps & Closures

Het bedrijf maakte een flinke professionaliseringsslag door. Accountant Roelof Oostindiën en controlerend accountant Peter Miedema gingen de samenwerking aan.

Kornelis Caps & Closures

Kornelis optimaal laten ondernemen

Dagelijks hebben we producten in onze handen met een dop of sluiting van ‘Kornelis caps & closures’. Denk aan de sluiting van de pot pindakaas ’s ochtends bij het ontbijt, het flesje water voor onderweg of de olijfolie bij het koken.

Kornelis is een innovatief bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerpen van sluitingen op maat, maar levert ook een breed assortiment aan standaard sluitingen voor plastic en glazen verpakkingen. In Steenwijk wapperen trots de vlaggen voor de imposante fabriek van dit familiebedrijf.

Wisseling van accountant

CFO Jan Willem Ebink

CFO Jan Willem Ebink: “In 2016 besloten we van accountantskantoor te wisselen. We zaten bij één van de Big-4 kantoren, maar we kregen daar niet de aandacht die we wilden en nodig hadden. Het was geen gemakkelijke beslissing om weg te gaan. We zijn een bedrijf dat internationaal zakendoet en dan heeft zo’n wereldwijd kantoor zijn voordelen."

"Gelukkig kregen we een tip van iemand uit ons netwerk: neem eens contact op met de Jong & Laan. Dat hebben we gedaan en dat bleek een goede beslissing. Het ondernemende, persoonlijke en vooral ook het professionele karakter van de Jong & Laan sprak ons meteen aan.”

“En ons sprak meteen de ambitie en de professionaliteit aan van Kornelis”, zegt accountant en partner van de Jong & Laan Roelof Oostindiën. Roelof is verantwoordelijk voor het samenstellen van de jaarcijfers van Kornelis en de coördinatie van de dienstverlening. “Kornelis past als klant goed bij ons, omdat wij met onze multidisciplinaire dienstverlening echt ondersteuning bieden.”

Inzicht in de cijfers

 "We hebben nu eenvoudiger dan ooit in één oogopslag en op ieder moment inzicht in onze resultaten."

Peter Miedema, partner van de Jong & Laan en controlerend accountant van Kornelis: “Als eerste hebben we gekeken naar de inrichting van de jaarrekening. Die hebben we fors op zijn kop gezet.”

Jan Willem licht toe: “We veranderden in 2016 niet alleen van accountant, maar ook van productiemethode. We zijn toen gestart met de bouw van een productiehal voor onze gloednieuwe spuitgietfabriek. In deze nieuwe ‘smart factory’ worden automatisering en robotisering volop ingezet om het productieproces te optimaliseren." 

"Dat betekent ook dat onze informatiestromen zijn gedigitaliseerd. In samenwerking met de Jong & Laan zijn dashboards gemaakt en zijn onze informatiestromen gedigitaliseerd. Dat betekent dat we nu eenvoudiger dan ooit in één oogopslag en op ieder moment inzicht hebben in onze resultaten.”

“En door de digitalisering van de informatiestromen kunnen wij ook onze digitale controle-aanpak volledig toepassen en daardoor beter en efficiënter controleren. Dat is een groot voordeel.” zegt Peter.  

“Deze nieuwe manier van controleren was voor ons wel even wennen, maar we merken nu het voordeel van een controle zonder ‘met papier gevulde koffers’ zoals we gewend waren”, voegt Jan Willem toe. “De controle gaat soepeler en een stuk sneller. Natuurlijk ook omdat we de bijzonderheden in de cijfers zelf al hebben gesignaleerd en verklaard.”

Lees verder onder de afbeelding.

Relatie

Roelof: “We hebben een direct en open contact met onze klant. Een contact dat zich nog steeds verdiept, wat maakt dat wij met onze specialisten nog beter kunnen inspelen op vraagstukken die Kornelis bezighouden. Ons doel is om Kornelis zo goed mogelijk te laten ondernemen."

"Wij schakelden onze bedrijfsadviseurs in voor de complexe financieringsvraagstukken bij de uitbreidingsplannen van Kornelis. Deze specialistische ondersteuning is onmisbaar bij het optimaal bedienen van de klant.”

Multidisciplinair team

CFO Jan Willem Ebink en accountant Peter Miedema

“Een goede samenwerking binnen ons multidisciplinaire team is daarbij van het grootste belang”, zegt Peter.

“Daar zetten we echt op in. We communiceren goed met elkaar en ieder pakt zijn eigen rol en verantwoordelijkheid. Doet iemand dat niet? Dan spreken we elkaar daarop aan. Zo houden we elkaar scherp om de kwaliteit te leveren die van ieder van ons wordt verwacht. En ook belangrijk: verlenen we geen diensten die onze onafhankelijkheid als controlerend accountant in gevaar brengen. De lezers van de jaarrekening moeten erop kunnen vertrouwen dat de cijfers betrouwbaar zijn.”

Het is duidelijk: dit is een relatie voor de lange termijn, waarin steeds nieuwe stappen worden gezet!