Ondernemen in Duitsland

Uw afzetmarkt vergroten, een vestiging voor uw Duitse klanten bouwen of een Duitse collega in dienst nemen. De Duitse markt kan heel interessant voor uw onderneming zijn. We zijn buurlanden, maar zakendoen in Duitsland is niet hetzelfde als in Nederland. Onze oosterburen hebben een heel andere bedrijfscultuur en de wet- en regelgeving verschilt sterk.

Daniël Mol
Daniël Mol Senior belastingadviseur

Bedrijf starten in Duitsland

Gevoelsmatig hebben veel ondernemers het idee dat zakendoen in Duitsland hetzelfde is als in Nederland, omdat beide landen aan elkaar grenzen. Dat is absoluut niet het geval. Onze oosterburen hebben een andere bedrijfscultuur met nog sterk hiërarchische en formele verhoudingen.

Als u een bedrijf wilt starten in Duitsland, moet u zich goed verdiepen in de verschillen met Nederland nog voor u aan de slag gaat met ondernemingsplan en financiële plan. 

Duitse rechtsvormen, statuten en contracten

Ook arbeidsrechtelijk en fiscaal verschilt Duitsland sterk van ons land. Zo kennen veel Nederlandse ondernemingen een holdingstructuur, maar die is in Duitsland veel minder bekend. Stel dat een Nederlandse ondernemer een filiaal in Duitsland opent, dan komt hij voor tal van vragen te staan.

  • Welke Duitse rechtsvorm is voor mijn onderneming het meest geschikt?
  • Wat moet er in de statuten worden vastgelegd?
  • Welke rol heeft de directeur
  • Hoe zit het met de arbeidscontracten in Duitsland?

Steeds meer klanten van de Jong & Laan hebben ambities over de grens, in Duitsland, met name in de sectoren automotive, bouw, handel en transport. Onze internationale specialisten helpen u graag. Ze spreken de taal, beschikken over de fiscale en juridische kennis, kennen de aanmeld- en vergunningsverplichtingen, het internationaal belastingrecht en de wet- en regelgeving.

Samenwerking met Duits accountantskantoor

Wij maken volop gebruik van ons netwerk Duitse juristen, notarissen en fiscalisten. Zo werken we samen met onder andere onze strategische partner, accountantskantoor Volbers Vehmeyer Partner. Op deze manier vindt u, op één centrale plek, bij ons alle antwoorden die u nodig heeft voor uw ondernemersuitdaging in Duitsland.

GmbH oprichten - de Jong en Laan

Hoe richt ik een GmbH op?

Als u in Duitsland wilt ondernemen kan dat bijvoorbeeld via uw Nederlandse BV.  Ook kan het oprichten van een Duitse onderneming, een GmbH, interessant zijn.

Lees verder

Video: De Anti Tax Avoidance Directive uitgelegd

Nieuws

Blog
Werknemers in Duitsland? Werkgevers opgelet!
Lees meer
Nieuws
Tegemoetkoming inhuur internationale jurist, fiscalist of belastingadviseur
Lees meer
Nieuws
De Jong & Laan en Duits VVP slaan handen krachtig ineen
Lees meer