Ondernemen in Duitsland

Uw afzetmarkt vergroten, een vestiging voor uw Duitse klanten bouwen of een Duitse collega in dienst nemen. De Duitse markt kan heel interessant voor uw onderneming zijn. We zijn buurlanden, maar zakendoen in Duitsland is niet hetzelfde als in Nederland. Onze oosterburen hebben een heel andere bedrijfscultuur en de wet- en regelgeving verschilt sterk.

Daniël Mol
Daniël Mol Senior belastingadviseur

Duits avontuur

Gevoelsmatig hebben veel ondernemers het idee dat zakendoen in Duitsland hetzelfde is als in Nederland, omdat beide landen aan elkaar grenzen. Dat is absoluut niet het geval. Onze oosterburen hebben een andere bedrijfscultuur met nog sterk hiërarchische en formele verhoudingen.

Holdingstructuur minder bekend

Ook arbeidsrechtelijk en fiscaal verschilt Duitsland sterk van ons land. Zo kennen veel Nederlandse ondernemingen een holdingstructuur, maar die is in Duitsland veel minder bekend. Stel dat een Nederlandse ondernemer een filiaal in Duitsland opent, dan komt hij voor tal van vragen te staan.

  • Welke rechtsvorm is voor mijn onderneming het meest geschikt?
  • Wat dient er in de statuten te worden vastgelegd?
  • Welke rol heeft de directeur
  • Hoe zit het met de arbeidscontracten?

Steeds meer klanten van de Jong & Laan hebben ambities over de grens, in Duitsland, met name in de sectoren automotive, bouw, handel en transport. Onze internationale specialisten helpen u graag. Ze spreken de taal, beschikken over de juridische kennis, kennen de aanmeld- en vergunningsverplichtingen, het internationaal belastingrecht en de wet- en regelgeving.

Daarnaast maken ze gebruik van hun netwerk aan Duitse juristen, notarissen en fiscalisten. Zo werken we samen met onder andere onze strategische partner, accountantskantoor Volbers Vehmeyer Partner. Op deze manier vindt u, op één centrale plek, bij ons alle antwoorden die u nodig heeft voor uw ondernemersuitdaging in Duitsland.

Economisch delict

Duitsland is op bouwgebied enigszins protectionistisch. Vooraf zal een Nederlandse bouwonderneming de nodige aanmeldingen en vergunningen moeten regelen.  Als een Nederlands bouwbedrijf aan de slag wil en vergeet het personeel correct aan te melden, pleegt het bedrijf een economisch delict.

Johan EversDoor Johan Evers

De Jong & Laan en Duits VVP slaan handen krachtig ineen

Steeds meer klanten van de Jong & Laan hebben ambities over de grens, in Duitsland. Om daar nog beter op in te kunnen spelen, werkt de Jong & Laan per 1 januari 2016 samen met het Duitse accountantskantoor VVP (Volbers Vehmeyer Partner). Lees meer...

Lees verder