Samen gaan! Met je adviseur ambities waarmaken

Als uw bedrijf structureel winst maakt, is het zinvol om naar uw financiële planning en estate planning te kijken. Want is de huidige juridische, fiscale en financiële situatie van uw bedrijf nog wel optimaal?

Financiële planning

Als uw bedrijf structureel winst maakt, is het zinvol om naar uw financiële planning en estate planning te kijken. Want is de huidige juridische, fiscale en financiële situatie van uw bedrijf nog wel optimaal? En hoe is uw financiële privésituatie?

Kunt u bijvoorbeeld een deel van de winst inzetten voor een goede oude dag of het voorkomen van calamiteiten, zoals inkomensderving door arbeidsongeschiktheid (financiële planning). 

Wat is estate planning?

Weet u eigenlijk wel zeker of u het door u opgebouwde vermogen zo voordelig mogelijk overdraagt aan uw erfgenamen? Met estate planning - ook wel vermogensplanning of nalatenschapsplanning genoemd -  brengt u uw situatie in kaart en optimaliseert u uw testamenthuwelijkse voorwaarden, levensverzekeringen en schenkingen. 

Maar met fiscale optimalisatie bent u er niet. Een goede estate planning geeft rust. U weet dat u uw zaken voor uw naasten goed geregeld heeft. Het schenken en vererven is tegenwoordig zo ingewikkeld dat we echt over maatoplossingen praten. 

Financiële situatie van uw bedrijf

De eerste stap is dat we samen de financiële situatie van uw bedrijf in kaart brengen. We onderzoeken een aantal zaken:

  • De rechtsvorm: als ondernemer wilt u privé zo weinig mogelijk risico lopen. Welke structuur is dan het meest geschikt? De eenmanszaak en de vof bieden weinig bescherming als het misgaat. Soms is het dan verstandig de rechtsvorm om te zetten in één of meer bv's.
  • Heeft u eigen vermogen opgebouwd? Dan kan zich dat in de risicosfeer van een onderneming bevinden. Wanneer dit substantieel wordt, is het aan te raden een gedeelte van het eigen vermogen veilig te stellen.

Schenkbelasting en erfbelasting besparen

Als u vermogen overdraagt door middel van schenking of vererving dan is daar belasting over verschuldigd. Het tarief is afhankelijk van de mate van verwachtschap en de hoogte van de schenking of erfenis. Ook gelden er diverse vrijstellingen. 

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

Neem contact op
Renate Ekhart adviseur kwaliteit & vaktechniek | de Jong & Laan