Btw

Elke maand, elk kwartaal of elk jaar moet u uw btw-aangifte op tijd indienen. Dat gaat vrij gemakkelijk wanneer uw financiële administratie op orde is. Maar dient u als ondernemer uw belastingaangifte niet of te laat in, dan kunt u problemen krijgen (verzuim- of vergrijpboete). Uiteraard speelt de omzetbelasting niet alleen bij aangiftes, maar ook bij overdracht van grond en panden. Bij de Jong & Laan krijgen we veel vragen over de omzet- en overdrachtsbelasting.

Hans Wiersma
Hans Wiersma Senior belastingadviseur

Vragen over btw

Welke vragen leggen klanten aan onze btw-specialisten voor? Een paar voorbeelden:

  • Op welke wijze kan ik een grondstuk voor de heffing van omzet- en overdrachtsbelasting zo voordelig mogelijk overdragen?
  • Is de subsidie die ik heb ontvangen belast met omzetbelasting?
  • Ben ik als stichting geheel of gedeeltelijk belastingplichtig voor de omzetbelasting – en heb ik recht op aftrek van voorbelasting?

Denkt u hierbij ook aan vragen over juiste btw-tarieven, hoe btw verrekend moet worden bij niet betalende klanten en over suppletieaangiftes.

Transacties onroerende zaken

Bent u van plan om binnenkort grond en/of panden te kopen of te verkopen? In dat geval is het belangrijk dat u precies weet hoe u deze onroerende zaken zo voordelig mogelijk overdraagt. Het gaat tenslotte om ‘serieus geld’.

Ook bij internationale transacties maakt een btw-specialist het verschil.. Wordt de overdracht in Nederland belast of in het buitenland, kan een nultarief worden toegepast – en hoe zit het met de aftrek van voorbelasting?

Ondersteuning

We starten vaak met een btw-scan, om uw exacte positie voor de omzetbelasting te bepalen. Zo krijgen we inzichtelijk of u voldoende ‘in control’ bent. Is dat niet het geval, dan krijgt u advies hoe u dat weer wordt! Onze btw-specialist gaat het (voor)overleg met de Belastingdienst aan en kan als het nodig is ook een bezwaar- en beroepsprocedure voor u voeren.

Het scheelt u veel hoofdbrekens en energie wanneer u deze zaken bij hen neerlegt. U kunt dan namelijk gewoon aan het werk, met het zekere gevoel dat uw zaak bij ons in professionele handen is.

Blog
BTW-suppletie, laat het geen dreun na worden!
Lees meer
Nieuws
Btw op oninbare vorderingen: wees op tijd met uw terugvraag!
Lees meer
Nieuws
Prestaties leerbedrijven vrijgesteld van btw
Lees meer
Whitepaper

Belastingvrij schenken; extra voordelig?

Heeft u de mogelijkheid, dan kan schenken bij leven verstandig zijn. Dat is niet alleen leuk voor kinderen en kleinkinderen, maar zo beperkt u ook de toekomstige erfbelasting. Benut u optimaal de vrijstellingen, dan is er het fiscale voordeel nog. Dat geldt voor grotere bedragen, maar ook het jaarlijks schenken van kleinere bedragen kan vanuit fiscaal oogpunt tot een besparing leiden. Vanaf 2017  is de verhoogde schenkingsvrijstelling tot €100.000 weer van toepassing.