Corona: maatregelen voor ondernemers

Geüpdatet op donderdag 25 november

De gevolgen van het coronavirus kunnen nog lang voelbaar zijn voor u als werkgever. U zag mogelijk uw omzet en winst teruglopen, terwijl de kosten en uitgaven gewoon doorgingen. 

Om de gevolgen van het coronavirus voor ondernemers en (mkb-)bedrijven te verzachten, zijn er verschillende maatregelen getroffen: 

De mogelijkheid bestaat dat de overheid voorwaarden en termijnen aanpast en/of aanvullende maatregelen treft. We werken deze pagina regelmatig bij.

Veelgestelde vragen over corona van werkgevers

Veelvoorkomende vragen die we voorbij zien komen zijn: 

Thuiswerken 

Vaccineren werknemers

Coronatoegangsbewijs

Uitstel van betaling 

Loon bij afwezigheid

Werving nieuwe collega's

Coronamaatregelen op de werkvloer

Wat kunnen wij voor u doen?

Mogelijk komt ook uw bedrijf in de problemen, omdat de acute omzetdaling niet (snel genoeg) kon worden gecompenseerd door kostenreductie, waardoor er tekorten ontstonden. U voelt mogelijk de druk van crediteuren, hun debiteuren zitten met dezelfde 'coronaproblemen' en betalen ook later.

Is uw mkb-bedrijf getroffen door maatregelen rondom corona of ondervindt uw organisatie daar nadelen van? Wij helpen u graag verder. Zo staan onze collega's, van verschillende disciplines, klaar om u te helpen bij:

  • het aanvragen van uitstel van betaling;
  • vermindering van de voorlopige aanslag bij de Belastingdienst;
  • opstellen van een coronaprotocol voor de uitvoering van werkzaamheden binnen uw bedrijf;
  • voorlichting over de financiële gevolgen voor uw medewerkers bij gebruik making van de maatregel Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW);
  • de NOW en uw salarisadministratie; hoe handelt u dit administratief goed af.

Daarnaast zijn onze bedrijfsadviseurs gespecialiseerd in onder andere het strategisch en financieel doorlichten van bedrijven en het opstellen van herstelplannen. Belangrijk onderdeel daarbij is het oplossen van de liquiditeitskrapte.

Ondersteuning nodig? Neem contact op:

Internationale en Europese maatregelen

Oefent u uw activiteiten over de grens uit? Niet alleen Nederland treft fiscale stimuleringsmaatregelen. RVO heeft in samenwerking met Buitenlandse Zaken en het internationale netwerk van ambassades en consulaten-generaal voor een aantal landen een lijst met veelgestelde vragen opgesteld. Voor Duitsland wordt er zelfs onderscheid gemaakt naar regio.

 

The coronavirus and your company