Corona: maatregelen voor ondernemers

Geüpdatet op dinsdag 21 september 2021

Het coronavirus ebt langzaam weg uit ons land, maar dat neemt niet weg dat de gevolgen nog lang voelbaar kunnen zijn. U zag mogelijk uw omzet en winst teruglopen, terwijl de kosten en uitgaven gewoon doorgingen. 


Let op: Vanaf 1 oktober komt er een einde aan de meeste corona steunpakketten. Lees hier welke uitzonderingen er zijn »

Om de gevolgen van het coronavirus voor ondernemers en (mkb-)bedrijven te verzachten, zijn er verschillende maatregelen getroffen: 

De mogelijkheid bestaat dat de overheid voorwaarden en termijnen aanpast en/of aanvullende maatregelen treft. We werken deze pagina regelmatig bij.

Vragen ondernemers gevolgen coronavirus

Veelvoorkomende vragen die we voorbij zien komen zijn: 

Op de website van de Rijksoverheid is een pagina gepubliceerd, genaamd:

Hier vindt u ook vragen van ondernemers over thuiswerken, aanpassen van werktijden, wel of niet doorbetalen van loon, de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB), het al dan niet sluiten van uw zaak etc.

Wat kunnen wij voor u doen?

Mogelijk komt ook uw bedrijf in de problemen, omdat de acute omzetdaling niet (snel genoeg) kon worden gecompenseerd door kostenreductie, waardoor er tekorten ontstonden. U voelt mogelijk de druk van crediteuren, hun debiteuren zitten met dezelfde 'coronaproblemen' en betalen ook later.

Is uw mkb-bedrijf getroffen door maatregelen rondom corona of ondervindt uw organisatie daar nadelen van? Wij helpen u graag verder. Zo staan onze collega's, van verschillende disciplines, klaar om u te helpen bij:

  • het aanvragen van uitstel van betaling;
  • vermindering van de voorlopige aanslag bij de Belastingdienst;
  • opstellen van een coronaprotocol voor de uitvoering van werkzaamheden binnen uw bedrijf;
  • voorlichting over de financiële gevolgen voor uw medewerkers bij gebruik making van de maatregel Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW);
  • de NOW en uw salarisadministratie; hoe handelt u dit administratief goed af.

Daarnaast zijn onze bedrijfsadviseurs gespecialiseerd in onder andere het strategisch en financieel doorlichten van bedrijven en het opstellen van herstelplannen. Belangrijk onderdeel daarbij is het oplossen van de liquiditeitskrapte.

Ondersteuning nodig? Neem contact op:

Internationale en Europese maatregelen

Zeeppompje met ontsmettingsmiddel die ondernemers gebruiken als maatregel tegen corona

Oefent u uw activiteiten over de grens uit? Niet alleen Nederland treft fiscale stimuleringsmaatregelen. RVO heeft in samenwerking met Buitenlandse Zaken en het internationale netwerk van ambassades en consulaten-generaal voor een aantal landen een lijst met veelgestelde vragen opgesteld. Voor Duitsland wordt er zelfs onderscheid gemaakt naar regio.

 

The coronavirus and your company