Wintersport werknemer, kostenpost werkgever?

Wat betekent het als uw werknemer met zijn been in de verkeerde hoek van wintersport terugkeert? Wat zijn de kosten van een zieke werknemer voor werkgevers?

Wintersport werknemer, kostenpost werkgever?

Laatst bijgewerkt op: 6 februari 2020

Rond deze periode trekt half Nederland massaal naar de Alpen voor hun welverdiende wintersportvakantie. Behalve werkgevers zitten daar natuurlijk ook werknemers tussen. Wat betekent het voor u als werkgever als uw werknemer met een been in een verkeerde hoek terugkeert? Wat kost u een zieke werknemer?

Als een werknemer geblesseerd de heimat weer verlaat, kan het maar zo zijn dat hij niet kan werken. Nu zullen de meeste ziektegevallen op korte termijn wel weer aflopen, maar het kan ook zijn dat u een langdurig re-integratietraject ingaat.

Naast de ellende van het missen van een arbeidskracht en het zoeken van vervanging, begint er een enorme rompslomp aan re-integratie-activiteiten.

Kosten zieke werknemer

Ligt de werknemer compleet in de kreukels en is een terugkeer binnen de onderneming uitgesloten, dan kunt u wellicht 2 jaar gaan re-integreren. U praat dan gerust over re-integratiekosten van € 12.000, als het niet méér is. Hierbij tel ik de kosten van loondoorbetaling en vervanging nog niet mee.

U praat dan gerust over re-integratiekosten van € 12.000

Valt u onder een cao dan kan het zijn dat u te maken krijgt met diverse toeslagen, aanvullingen en dergelijke; soms ook ná 2 jaar arbeidsongeschiktheid. Voor kleine werkgevers ligt overigens het wetsvoorstel om in plaats van 2 jaar 1 jaar ziekengeld door te betalen.

Laten we even op een rij zetten waar u dan tegenaan kijkt:

  • Loondoorbetaling zieke werknemer;
  • Eventuele toeslagen vanuit de cao tijdens of wellicht ook ná 2 jaar ziekte;
  • Kosten arbodienst;
  • Eventuele kosten arbeidsdeskundigonderzoek en kosten van een re-integratie extern (spoor 2);
  • Advieskosten;
  • Verhoogde premie voor de ziekteverzuimverzekering;
  • Een verhoging van de gedifferentieerde ZW en of WGA premie (voor de duur van totaal maximaal 12 jaar!);
  • Alle tijd en energie die u als werkgever in de begeleiding van de re-integratie steekt.

Moet u ziekengeld betalen?

Moet u dit als werkgever allemaal wel voor uw rekening nemen? De werknemer kiest toch immers zelf voor een ‘risicovolle’ wintersport? Bovenstaand klinkt wat overdreven, maar met deze vragen worstelen werkgevers vaker dan gedacht.

Een kapotte knie na een middagje voetballen, een gebroken arm na een wedstrijdje mountainbiken. Zelfs kreeg ik ooit de vraag of een werkneemster recht heeft op ziekengeld naar aanleiding van complicaties na een cosmetische ingreep aan haar voorgevel. Het antwoord is in zulke gevallen steevast ‘ja’.

"Kunt u als werkgever een verbod zetten op deelname aan gevaarlijke sporten of hobby's?

Een zieke werknemer heeft recht op ziekengeld. Ook als dit (sport)blessures betreffen waar u als werkgever niets aan kunt doen. Tenzij de werknemer opzettelijk en doelbewust zijn arbeidsongeschiktheid veroorzaakt, of als er geen medische noodzaak is en het een vrijwillige keuze is die in de risicosfeer van werknemer ligt, dan zou het kunnen zijn dat hij geen recht heeft op ziekengeld.

Bewust ziek worden?

Zelfs als een werknemer beschonken achter het stuur kruipt, een ongeluk veroorzaakt en daardoor niet kan werken, kunt u de spreekwoordelijke portemonnee trekken.

In alle genoemde situaties is het immers niet de opzet of de ‘doelstelling’ van werknemer geweest om arbeidsongeschikt te raken. Vanuit de wetgeving betekent dit: recht op ziekengeld en een kostbare re-integratie.

Geen ontkomen aan

Enkel in een erg specifiek geval deed de rechter een uitspraak dat de zieke werknemer wel recht heeft op ziekengeld, maar niet op de aanvulling tot 100%. Dit betrof een situatie waarin de werknemer veelvuldig uitviel wegens sportblessures, de werkgever de werknemer herhaaldelijk verzocht een minder blessuregevoelige hobby te kiezen én dit goed vastgelegde in een dossier.

Eveneens was er sprake van een cao die in dit geval een opening bood vanwege de passage dat er geen recht was van een aanvulling tot 100% als er sprake is van “opzet, grove schuld of verwijtbare nalatigheid”.

Met andere woorden; het is praktisch onmogelijk om onder een loondoorbetaling uit te komen. Wellicht dat een cao een hele kleine handvat kan bieden de loondoorbetaling te matigen.

Sportende werknemers

Het geeft natuurlijk een erg dubbel gevoel. Enerzijds vraagt u zich af of u er vrolijk van wordt dat uw werknemer het aanstaande zaterdag in korte broek en hoge sokken opneemt tegen F.C. de Slagers uit Schoffeldorp. Anderzijds wijst onderzoek uit dat werknemers die sporten minder vaak verzuimen en stressbestendiger en productiever zijn.

Verbod op gevaarlijke sporten

Kunt u als werkgever een verbod zetten op deelnemen aan gevaarlijke sporten of hobby’s? Als werkgever heeft u niet veel te vertellen over wat werknemers in hun vrije tijd doen. Enkel als het gaat om specifieke situaties zou dit wellicht kunnen. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde vechtsporten.

"De werknemer kiest
zelf voor een 'risicovolle' 
wintersport"

En ook in dit geval wordt uw invloed waarschijnlijk beperkt tot enkel het verplichten van uw werknemer om voorzorgsmaatregelen te nemen. Aan vrijwel iedere sport zitten risico’s; de hand van u als werkgever reikt niet zo ver om daar wat over te kunnen zeggen.

Compromis ziekte werknemer

Op dit moment lijkt het erop dat het schipperen blijft tussen twee gedachtes. En als de werknemer het volgens u helemaal te gek heeft gemaakt, kunt u wellicht afspreken allebei een deel van het verzuim voor eigen rekening te nemen. En heel misschien dat de cao en uw zeer zorgvuldig bijgehouden dossier een kleine uitkomst kunnen bieden. Wat overigens niet wegneemt dat de re-integratie wel opgepakt moet worden. Veel meer kunt u helaas niet doen. Laten we dit maar beschouwen als uw ‘zoveelste’ ondernemersrisico.

Geen reacties
Plaats je reactie

Reageer op:

Annuleren