Wkr: 5 voor 12

“De WKR? Daar heb ik nog niets voor geregeld!”, vertelde een werkgever mij. Ik ontmoette hem kort na Prinsjesdag in het informele circuit. Met de nodige verbazing hoorde ik deze reactie van hem op de WKR (Werkkostenregeling) aan.

Henk Dollekamp
Henk Dollekamp

In 2009 was immers al aangekondigd dat er een nieuwe regeling voor vergoedingen aan werknemers aan zat te komen. Vanaf 2011 konden werkgevers deze nieuwe Werkkostenregeling al toepassen. Tot 1 januari 2014 konden ze nog blijven kiezen voor de oude regeling. Dit werd weer met een jaar verlengd.

"Wanneer een kostenvergoeding van een werknemer wijzigt, is dat een wijziging van de arbeidsvoorwaarden"

Maar vanaf 1 januari 2015 moeten alle werkgevers de Werkkostenregeling toepassen als ze zaken onbelast willen vergoeden of verstrekken aan hun werknemers.

Wkr laat op zich wachten?

De werkgever die ik sprak, dacht dat het zo’n vaart niet zou lopen, want – zo was zijn redenering – Den Haag is vaak nog wisselvalliger dan het weer. “Ik wacht wel af of het echt door gaat en als dat daadwerkelijk het geval is, dan bekijk ik het wel op dat moment”, was zijn visie.

Onbelast vergoeden en verstrekken

Wat die wisselvalligheid betreft, had hij overigens niet helemaal ongelijk. Zo bestaat een onderdeel van de Werkkostenregeling er uit dat een werkgever een bepaald percentage van de totale loonsom mag besteden voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen.

Dit percentage was aanvankelijk vastgesteld op 1,4, werd in de loop der tijd verhoogd tot 1,5 en met ingang van 1 januari 2015 kan nog maar 1,2% van de loonsom onbelast vergoed worden.

Wisselvallig dus. Ook op de andere onderdelen waarover veel discussie is geweest, en die het parlement overigens nog steeds moet goedkeuren of zelfs nader invullen. In zoverre had deze werkgever wel gelijk, maar wat hij over het hoofd had gezien en waar hij ook niet op was gewezen, was het volgende.

Wijziging kostenvergoeding werknemer = wijziging arbeidsvoorwaarden

Wanneer een kostenvergoeding van een werknemer wijzigt, dan is dat een wijziging van de arbeidsvoorwaarden. Als die wijziging ook nog eens een versobering inhoudt, kan een werkgever de arbeidsvoorwaarden niet eenzijdig aanpassen. Hij heeft in dat geval de instemming van de werknemer nodig.

En het is dan niet onwaarschijnlijk, dat de werknemer om een compensatie vraagt. Met andere woorden: het invoeren van de Werkkostenregeling kan de werkgever weleens meer tijd kosten dan gedacht, doordat er eerst nog overleg met de werknemers gevoerd moet worden.

Werkkostenregeling realiseren

Daar schrok hij wel van, want zo had hij het niet bekeken. Gelukkig kon ik hem helpen en hadden we nog drie maanden om de invoering van de Werkkostenregeling voor hem te realiseren. En de Werkkostenregeling pakt in dit geval zelfs voordeliger uit. Zowel voor deze werkgever als voor zijn werknemers.

Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren