Waarom gaan medewerkers alleen op spreekuur bij de huisarts?

Je medewerker op spreekuur sturen? Waarom zou je dat doen? Dat is toch privé, heb je toch weinig mee te maken? Ja. En nee. Een medewerker stuur je gewoonlijk niet snel naar de huisarts, uitzonderingen daargelaten. Maar stuur je weleens een medewerker op spreekuur van een pensioenconsultant? Daar valt een vergelijk te maken met de huisarts. Welke verantwoordelijkheid heb je als werkgever?

Hoe zit dat met zo’n spreekuur?

Ben je binnengelopen tijdens het spreekuur van de huisarts? Dan weet je na het consult hoe het er medisch voorstaat:

 1. Of er is een diagnose gesteld en je krijgt een behandelplan;
 2. Of er is nog geen diagnose en er wordt een vervolgafspraak gepland.

Dit alles natuurlijk om lang gezond te blijven en (later) optimaal te genieten van, waar je al jaren hard voor werkt, je pensioen.

En bij de pensioenconsultant?

Loop je binnen tijdens het spreekuur van een pensioenconsultant? Dan weet je na het consult hoe het er financieel voorstaat:

 1. Of er is een diagnose gesteld en je krijgt een behandelplan;
 2. Of er is nog geen diagnose en een vervolgafspraak is nodig.

Waarom zou je je medewerkers naar de pensioenconsultant sturen?

Op 1 juli 2015 is de Wet pensioencommunicatie in werking getreden met als doel: de deelnemer (medewerker) in staat stellen om een goede financiële analyse te maken voor zijn oude dag.

De vraag hierbij is: wie moet de verantwoordelijkheid nemen? De pensioenuitvoerder of de werkgever en hoe zou dat dan kunnen?

Een goede werkgever zorgt zelf voor duidelijkheid en bekommert zich om de situatie van zijn personeel

Juist omdat de communicatie vanuit de pensioenuitvoerder niet altijd even duidelijk is, betaamt het een goede werkgever om zelf voor duidelijkheid te zorgen en zich te bekommeren om de financiële situatie van zijn personeel.

Jij neemt als werkgever dus wel die verantwoordelijkheid en dat kan voor onverwachte inzichten zorgen:

 • De pensioenconsultant legt jouw medewerker zijn financiele situatie uit en de medewerker hoort dat er een mogelijkheid is om eerder met pensioen te gaan. Vervroegd pensioen, daar had hij al vaker over nagedacht, maar hij verwachtte niet dat dat voor hem financieel mogelijk was;
 • dat verrast je. Je maakte je juist druk over de ontwikkeling en plaats van deze persoon in de organisatie.
 • Onuitgesproken twijfel tussen werknemer en werkgever wordt opgelost.

Hoe gaat zo’n spreekuur in de praktijk?

Al een heel aantal van onze klanten, werkgevers, zien de voordelen hiervan in en vragen me daarom regelmatig een spreekuur te organiseren in hun organisatie, voor hun personeel.

Meestal zit ik er een dag(deel). Gedurende dit moment kunnen medewerkers een afspraak inplannen. De HR-adviseur van de organisatie is, namens de werkgever, altijd bij deze afspraak aanwezig. Per slot van rekening kent deze HR-adviseur alle ins en outs van de werkgever.

Tijdens dit consult bespreek ik samen met de medewerker zijn financiële situatie. Om niet alleen stil te staan bij het pensioen, neemt de medewerker vaak ook andere financiële gegevens mee, zoals de aangifte inkomstenbelasting of andere verzekerings- en bankproducten.

De ervaring leert dat de werknemers na afloop van het consult:

 1. Op hoofdlijnen weten hoe de eigen financiële situatie er uitziet of komt te zien bij pensionering;
 2. Weten of er nog hiaten zijn die opgevuld moeten worden na een onverhoopt overlijden;
 3. Weet of hij de mogelijkheid heeft om parttime te gaan werken of eerder met pensioen te kunnen.

Behandelplan? Wat moet je je daarbij voorstellen?

Een goede werkgever zorgt voor de medewerker. Na het spreekuur weet de medewerker hoe de financiële situatie er uitziet. Stel dat een medewerker er over nadenkt om eerder met pensioen te gaan dan de reguliere AOW- of pensioendatum. Hij wil graag drie jaar voor de pensioendatum stoppen met werken, maar weet niet of dit financieel haalbaar is. Samen nemen we de financiële gegevens door en staan we stil bij zijn pensioenuitkering.

Wat kan de werknemer met zijn pensioen?

Door in te loggen op de website van de pensioenuitvoerder kijken we samen welke mogelijkheden de medewerker heeft met zijn pensioenuitkering. Bijvoorbeeld:

 • Het vervroegen van de pensioenuitkering.
 • Verschil in hoogte van pensioenuitkering gedurende een aantal jaren.

Kortom, alle flexibiliseringsmogelijkheden komen aan de orde.

Het zal dan ook niet de eerste keer zijn dat een medewerker besluit om eerder (deels) van zijn pensioen te gaan genieten.

Wie regelt de aanvraag voor de pensioenuitkering?

Zijn de mogelijkheden in beeld en de medewerker wil (deels) met pensioen, dan is het aan de hemzelf om stappen te ondernemen. Omdat de HR-manager aanwezig is bij het gesprek, helpen zij de medewerker hier bij. De HR-manager regelt samen met de werknemer hoe hij richting zijn pensioen kan gaan.

Auteur: Ron Mulder

Blog
Lees het vervolg op deze blog...

Pensioencommunicatie, wat is uw plicht als werkgever?

Als werkgever heeft u een zorgplicht naar uw personeel als het gaat om pensioen. U moet uw werknemers namelijk goed informeren over hun pensioen. Maar wanneer moet u over pensioen praten en met wie?

Lees blog
Geen reacties
Plaats uw reactie

Reageer op:

Annuleren