Foutje, bedankt

Als midden-veertiger behoor ik waarschijnlijk tot de personen die regelmatig met weemoed terugkijken naar de eindjaren 80, begin jaren 90. De tijd waarin een Nederlandse ploeg nog de Europacup 1 ( PSV 1988) of zelfs de Champions League (Ajax 1995) kon winnen. Dit gaat in het huidige format volgens mij nooit meer gebeuren.

De muziek was echt nog beter dan tegenwoordig, er is nooit een leuker computerspel geweest dan Pacman en er was ook meer tijd en aandacht voor elkaar. Zonder gestoord te worden door onze mobiele telefoons konden we nog uren achter elkaar Klaverjassen of Risken.

Enorme gladjakker

Wanneer ik aan die tijd denk, schieten mij ook gelijk reclames van die tijd te binnen. De reclames van Centraal Beheer zijn iedereen nog wel bekend, maar ook om de reclames van Reaal heb ik altijd enorm moeten lachen.

Op Youtube zijn ze nog wel te vinden. Rijk de Gooijer speelde hierin een enorme gladjakker die op verschillende manieren de verzekering probeerde op te lichten.

Briljant vond ik de reclame waarin zijn rechterhand eraf zou zijn, om vervolgens bij zijn opmerking "Mag ik effe vange?" deze hand uit zijn mouw te laten komen. Hij sloot af met de steeds terugkerende opmerking "Foutje bedankt".

Reaal: Donderslag

Klein foutje van de werkgever

Ook in het arbeidsrecht komen wij onbedoelde foutjes tegen waar optimaal gebruik van wordt gemaakt. Een mooi voorbeeld hiervan zagen we bij de Kantonrechter Haarlem. Wat was er aan de hand?

Een werknemer was twee jaar arbeidsongeschikt geweest en zou niet meer kunnen terugkeren bij de werkgever.

"Je intenties waren zo goed. Dit was wel het minste wat je voor haar kon doen. Al het gedoe zette je even opzij, maar toch: 'foutje, bedankt'"

De werkgever was niet van plan om het dienstverband met de werknemer op te zeggen. Dit zou - op basis van de huidige regelgeving - de werknemer namelijk de transitievergoeding opleveren.

Einde dienstverband

Hoe de werknemer wegging, was dus nog onduidelijk. Dat ze niet meer terug zou keren, stond vast. En daar wilde de werkgever toch aandacht aan besteden. Hij deed het volgende:

  1. Hij organiseerde een bijeenkomst met de collega's om afscheid te nemen;
  2. bij deze bijeenkomst overhandigde hij aan de werknemer een brief, waarin zij werd bedankt voor haar inzet;
  3. in deze brief staat als aanhef "betreft : einde dienstverband";
  4. in de brief werd verder gesproken over de betaling van vakantietoeslag en vergoeding wegens niet genoten vakantiedagen én;
  5. op de salarisspecificatie stond: "datum uit dienst 04-01-2016".

Op zich was dit allemaal heel goed bedoeld, maar de gevolgen voor de werkgever waren zeer groot.

Transitievergoeding

De werknemer gebruikte bovenstaande namelijk als onderbouwing dat de werkgever de dienstbetrekking wenste op te zeggen en ze vroeg onder meer om de transitievergoeding. De rechter ging hierin mee en kende de vergoeding toe. Een flinke tegenslag voor de werkgever.

Mogelijk kan hij op basis van een beoogde wetswijziging de transitievergoeding in 2019 nog verhalen op het UWV, maar door de signalen die hij zelf afgaf, moest hij in ieder geval nu al betalen.

Arbeidsongeschikt, let op

Let dus als werkgever zeer goed op de signalen die je afgeeft bij een werknemer die twee jaar arbeidsongeschikt is geweest. Neem in ieder geval op een salarisspecificatie niet zomaar een datum uit dienst op.

Een werknemer kan anders aan de hand van hiervan in de lijn van de woorden van Rijk de Gooijer mogelijk met recht zeggen : "Foutje (werkgever), bedankt"

Meer over de transitievergoeding

Blog
Mediation en transitievergoeding; macht werknemer, frustratie werkgever
Lees meer
Nieuws
Transitievergoeding na twee jaar arbeidsongeschiktheid: nieuwe ontwikkelingen
Lees meer
Blog
Wat wijzigt er door de Wet Werk en Zekerheid in het ontslagrecht?
Lees meer
Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren