Werkkostenregeling: voorkom of beperk eindheffing

Een flinke kostenbesparing laat u toch niet liggen?

Laatst bijgewerkt op: 3 januari 2019

Heeft u voor 2018 eindheffing betaald? Dan is het goed om te kijken naar 2019, want mogelijk kunt u de eindheffing voorkomen of beperken.

De Werkkostenregeling (WKR) geeft regels hoe u aan werknemers onbelaste vergoedingen en verstrekkingen kunt geven. In beginsel behoren alle vergoedingen en verstrekkingen tot het loon, tenzij u een vrijstelling kunt toepassen.

Met de Werkkostenregeling mag u maximaal 1,2% (2019) van de totale loonsom besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen. Vergoedt en verstrekt u als werkgever meer, dan bent u een eindheffing verschuldigd van 80%.

Voor het jaar 2018 bracht elke werkgever de Werkkostenregeling in beeld. Want met de aangifte loonheffingen van januari 2019 moest de eventuele eindheffing over het jaar 2018 afgedragen worden.

Heeft u de Werkkostenregeling (WKR) wel optimaal benut?

Heeft u voor 2018 eindheffing betaald? Misschien was dat niet nodig. Ik zie namelijk met regelmaat dat werkgevers nog vrije ruimte hadden die zij niet benut hebben. En dus geld laten liggen. Ik laat dit graag zien aan de hand van een drietal voorbeelden:

  1. Kostenvergoeding
  2. Fietsregeling
  3. Onbenutte reiskostenvergoeding

Wat komen we in de praktijk tegen?

1. Kostenvergoeding in vrije ruimte

De kostenvergoeding wordt vaak niet onderbouwd en wordt daarom meegenomen in de vrije ruimte van de Werkkostenregeling. Met een slimme aanpak kunt u een kostenvergoeding ook betalen zonder dat deze de vrije ruimte vult. Als werkgever heeft u zo mogelijkheden om belaste componenten onbelast te maken waardoor u belasting en/of premies bespaart.

Onbelaste kostenvergoeding

Heeft u bijvoorbeeld werknemers die u uitzet op projecten in het binnen- en/of buitenland? Dan kan het interessant zijn om een check te laten doen. Neem bijvoorbeeld onze klant van wie personeel in het binnen- en buitenland werkt op grote projecten.

Gedurende deze projecten waren deze werknemers vaak meerdere dagen van huis. Ze ontvingen per dag een kostenvergoeding die niet nader werd onderbouwd en meegenomen werd in de vrije ruimte van de Werkkostenregeling (WKR).

Dit levert de klant een besparing van maar liefst € 20.000 per jaar op!

Na overleg met de Belastingdienst kreeg deze klant toestemming voor een onbelaste kostenvergoeding per dag, ongeacht het land waar de werkzaamheden worden verricht. De kostenvergoeding viel dus niet meer in de vrije ruimte. Dit levert de klant een besparing van maar liefst € 20.000 per jaar op!

2. Fietsregeling

Verstrekt of vergoedt u een fiets aan werknemers? Dan valt dit in beginsel in de vrije ruimte van de Werkkostenregeling. Door de regeling anders in te kleden, kunt u mogelijk de verstrekking/vergoeding van de fiets buiten de vrije ruimte van de Werkkostenregeling houden. Zo kunnen andere componenten wellicht onbelast worden betaald.

3. Onbenutte reiskostenvergoeding

De reiskostenvergoeding kan voordelen bieden voor u als werkgever en tegelijk ook voor de werknemer. De werknemer levert brutoloon in, in ruil voor een optimale reiskostenvergoeding. Door verlaging van het brutoloon, worden de werkgeverslasten lager.

Onbelast

Een van onze klanten, werkgever, verstrekt aan zijn personeel een vergoeding voor woon-werkverkeer. Deze wordt gebaseerd op een staffel voor het openbaar vervoer uit het verleden. Dit betekent dat de werknemers pas een vergoeding gingen ontvangen vanaf 10 kilometer enkele reis, terwijl een onbelaste vergoeding vanaf de eerste kilometer fiscaal is toegestaan.

Door de reiskostenvergoeding te optimaliseren, behaalden we voor werkgever én werknemer voordeel. De werkgever levert dit jaarlijks een besparing op van ongeveer € 4.700.

Bekijk uw situatie goed

Zorg dat u weet hoe de Werkkostenregeling in elkaar zit en waar eventueel voor uw organisatie nog mogelijkheden liggen. Voorkom of beperk een eindheffing in 2019!

Neem gerust contact op zodat we samen kunnen uitzoeken of er voor u ook een kostenbesparing in zit.

Ook interessant
Leonie PongersDoor Leonie Pongers
Vergeet eindheffing werkkostenregeling niet! | de Jong & Laan

Vergeet eindheffing werkkostenregeling niet!

Als u in 2019 meer aan vergoedingen en verstrekking uitgaf dan de zogenaamde ‘vrije ruimte’ in de werkkostenregeling, moet u over dit meerdere eindheffing betalen.

Lees hier
Geen reacties
Plaats uw reactie

Reageer op:

Annuleren