Vanuit vrachtauto naar salarisstrook

In Flevoland hebben wij een groot transportbedrijf als klant. Deze klant werkt met het beste materieel en moderne boordcomputers in de vrachtwagens. Maar... de salarisverwerking liet te wensen over.

Vanuit vrachtauto naar salarisstrook

In Flevoland hebben wij een groot transportbedrijf als klant met in totaal 75 personeelsleden. Deze klant werkt met het beste materieel en goede, moderne boordcomputers in de vrachtwagens. Maar... de salarisverwerking liet te wensen over.
 

Salarisverwerking, een intensief proces

De salarisverwerking is erg arbeidsintensief en kostte beide partijen veel tijd. De klant kreeg uit de boordcomputers van de vrachtwagens en de daaraan gekoppelde urenregistratie een Exceloverzicht, dat hij vervolgens netjes elke vier weken in het salarissysteem inklopte.

Elke vier weken klopte hij het netjes in het salarisstysteem

Als dat klaar was, haalden wij het naar binnen en vulden we nog een aantal zaken aan, zoals aanvullende onkosten en eventuele boetes. Na de controle zetten wij alles in het digitale archief. Onze klant haalde daar de stukken weer uit.

Vervolgens gebruikte onze klant de journaalpost per medewerker om de kosten te verdelen over de verschillende vrachtwagens en de overhead kostenplaatsen.

Efficiënter proces

Omdat er in dit proces sprake was van veel mensenwerk, merkten we dat er toch iets te vaak kleine verschillen en foutjes ontstonden. Dit was voor ons de reden om samen met de klant naar een efficiënter proces te gaan kijken. Hierbij werd ook de softwareleverancier betrokken, die keek naar de mogelijkheden en met onze input het proces opnieuw inrichtte.

Chauffeur spil van administratie

De salarisverwerking begint nu niet meer met een Excelsheet, maar start al in de vrachtwagen. Als de chauffeur instapt, logt hij in bij de boordcomputer. Deze registreert hoe lang de chauffeur rijdt.

Staat de wagen langer dan drie minuten stil, dan vraagt de computer wat de reden van stilstand is. Dat kan bijvoorbeeld laden en lossen zijn, of verplichte rust.

De salarisverwerking start al als de chauffeur instapt

Maakt de chauffeur kleine onkosten, dan kan hij deze gelijk in het systeem zetten. Het systeem achter de boordcomputers berekent op basis van duur, tijdstippen en dagen automatisch hoeveel overuren en tegen welk percentage de medewerker uitbetaald moet krijgen.

Daarbij worden ook de vastgestelde onkostenvergoeding en de extra gemaakte onkosten die de chauffeur invoert in het systeem verwerkt.

Achter de boordcomputer

Personeel dat niet op de vrachtauto rijdt, zoals de planners, gebruiken hetzelfde systeem om hun uren door te geven. Het systeem houdt daarnaast het verlof van alle medewerkers bij. Eventuele boetes voert de klant niet in ons systeem in, maar ook in het systeem achter de boordcomputers. Hierbij wordt door het kenteken en de tijd meteen duidelijk wie voor de bekeuring moet opdraaien.

1 druk op de knop

Na afloop van de periode van vier weken drukt de klant op één knop en voilà, alles zit in HR en salaris online:

  • Alle uren;
  • onkostenvergoedingen;
  • boetes;
  • en het verlof.

Wij rekenen het gemiddelde overwerk bij ziekte uit, voegen dit toe en zetten met één druk op de knop alles weer klaar voor de klant.

De klant importeert de journaalpost die wij inrichten per kostenplaats en alles is meteen te vinden in zijn financiële administratie.

Puntjes op de  i

We zijn nog in contact met de softwareleverancier om de laatste 'puntjes op de i' te zetten. De klant moet de kosten van een aantal oproepchauffeurs namelijk nog wel zelf op de juiste kostenplaatsen boeken. Dit komt, doordat deze optie in ons systeem bij de leverancier van de boordcomputer helaas nog niet mogelijk is. We ontwikkelen nu een manier hoe we deze uren wel gelijk op de juiste kostenplaats kunnen importeren.

85% geautomatiseerd

In totaal is nu 85 procent van het mensenwerk geautomatiseerd. Daarmee verdwijnt ook 85 procent kans op fouten. De klant heeft weer tijd om vooruit te kijken. Samen richten we nu de verzuimregistratie efficiënt in en  helpen we de klant met het 'verjongen' van zijn personeelsbestand.

Het werk wordt aan de ene kant minder, maar aan de andere kant ontstaat juist meer werk. Gelukkig nu wel het juiste werk; er is weer tijd en ruimte om focus  te kunnen leggen op meer dan alleen de salarisstrook.

Vragen over dit onderwep? Neem contact met ons op! 

Blog
Nog een interessante blog

Investering transport: mis aftrek niet

EIA en MIA kunnen flink voordeel opleveren. Dat geldt niet alleen voor objecten op deze lijsten. Met palletkisten bespaarde deze ondernemer een hoop geld.

Door Harald Rohof
Lees blog

Contact opnemen

Komen er vragen op bij het zien van deze pagina? Wilt u hierover graag advies? We bellen hier graag eens over.
Vul het contactformulier in, laat weten wanneer u graag gebeld wilt worden en dan hoort u van ons!

6 reacties
Wolter Offinga

Bedankt voor de informatieve blog! We zullen ons er verder in verdiepen.

sean schotsman

Bedankt voor uw reactie! Fijn dat u het een interessante blog vond. Mocht u vragen hebben over het automatiseren van uren/personeels- of salarisadministratie of als we u ergens mee kunnen helpen dan horen we dat graag.

pim BATTEM

Dankjewel voor deze blog over de salarisverwerking van een transportbedrijf. Je hebt gelijk dat dit een erg arbiedsintensief proces is . Het klinkt alsof jullie een mooi efficient proces hebben gecreerd met een boordcomputer die registreert hoeveel er gereden wordt.

Sean Schotsman

Beste Pim, in samenwerking met een aantal leveranciers kunnen wij voor de transportsector het proces rond de salarisverwerking inderdaad een stuk makkelijker maken. Wij kunnen de tijdregistratie die door een aantal leveranciers wordt aangeboden koppelen aan de salarisverwerking. Tevens kunnen onze IT-adviseurs het hele proces begeleiden zodat je er zelf vooral veel plezier van hebt. Als we iets voor je kunnen betekenen, of als je meer wilt weten over wat er mogelijk is dan horen we dat graag.

pim battem

Wat goed dat innovatie leidt tot een vereenvoudiging van het salarisadministratie proces. Ik vind het echter jammer voor de chauffeurs dat ze zo gemonitord worden dat ze elke keer dat ze stilstaan aan moeten geven waarom dat is. Neemt toch een beetje de romantiek weg.

Sean Schotsman

Hallo Pim, aan de ene kant ben ik het helemaal met je eens. Ik hoor nog veel chauffeurs over hoe het 'vroeger' was. En dat zijn vaak hele mooie verhalen. Aan de andere kant is het voor de ondernemer in de transportsector van belang om goed inzicht te hebben. Dat kan zorgen voor een spanningsveld tussen de onderneming en de chauffeurs. Iets dat wij bij implementaties ook zeker meewegen. Wij nemen bij deze trajecten ook niet alleen de ondernemer/onderneming mee in het traject, maar zeker ook de chauffeurs.

Plaats je reactie

Reageer op:

Annuleren