Dashboard: met twee handen aan het stuur in control

Who's gonna tell you when it's too late? Who's gonna tell you things aren't so great?

Mijn blog over gemotiveerd personeel begon ik met de eerste regels van een songtekst. En dit keer kan ik het ook niet nalaten. Bij het zien van sommige foto's of het horen van liedjes komen bij mij allerlei andere beelden op en borrelen herinneringen boven.

Anja Wansink
Anja Wansink

Bij het zien van het dashboard begin ik bijna automatisch het liedje van The Cars "Drive" te neuriën. Maar waarom deel ik dit eigenlijk?

The Cars - Drive

Ondernemer in control

Afgelopen voorjaar kwam ik in contact met ondernemer Rick. Rick heeft een heel leuk bedrijf in de zakelijke dienstverlening. Hij was op zoek naar een andere accountant, want hij had het gevoel te veel afhankelijk te zijn van zijn huidige boekhouder en wilde zelf meer ‘in control’ zijn.

Alleen hij had geen idee hoe, maar hij wist wel dat zijn huidige boekhouder hem daar niet verder bij kon helpen.

Kijk, dat zijn de vraagstukken waar ik enthousiast van word. Want de accountant pur sang die ik ben, wil ook altijd in control zijn. De kennis die ik inmiddels vergaard heb, deel ik graag met anderen. Dus ook met Rick.

Boekhouder of accountant? Haast ondenkbaar

Voor ruim 20 jaar terug was het nog heel gebruikelijk dat een gemiddelde ondernemer niet zelf zijn boekhouding bijhield, maar dat hij of zij dat liet verwerken door een boekhouder of accountant. Inmiddels is dat bijna ondenkbaar.

Who's gonna tell you when it's too late?

De ontwikkelingen voor het boekhouden en alles wat daarbij komt kijken, zijn in de afgelopen decennia enorm veranderd. Wanneer je het goed inricht, hoeft het boekhouden op zich nauwelijks tijd en energie te kosten.

Alleen was Rick nog niet zo ver. Elk kwartaal liet hij zijn boekhouding verwerken door zijn accountant. Die vulde netjes de BTW-aangifte in en dat was het dan. Geen bespreken van de omzetten, geen overzichten van het werkkapitaal, geen ratio’s.

Wanneer Rick net iets te weinig banktegoeden had om zijn crediteuren te voldoen, liep hij zijn verkoopfacturen en bankafschriften door om na te gaan welke debiteuren nog niet betaald hadden. Die maande hij dan. Maar eigenlijk had hij ook wel door dat deze manier niet de meest handige manier was.

Dashboard, boekhouding 2.0

Gelukkig zijn er heel veel manieren om als ondernemer tijdig en eenvoudig over de juiste (financiële) informatie te beschikken.

Binnen de Jong & Laan maken wij gebruik van het dashboard, in combinatie met een (online) boekhoudprogramma. Dat heb ik Rick ook laten zien. Zelf zijn facturen scannen, een directe bankkoppeling en voilà: de boekhouding is weer verwerkt.

dashboardring

In de demoversie van ons online boekhoudprogramma kon ik Rick laten zien wat de omzet van de afgelopen periode was (en deze vergelijken met voorgaande perioden en gestelde budgetten), dat de openstaande debiteuren inzichtelijk waren, wanneer er liquiditeitskrapte te verwachten was en nog veel meer handige en informatierijke overzichten.

De glimlach op het gezicht van Rick werd breder en breder; dit was waar hij naar op zoek was!

Beide handen aan het stuur

Het zal natuurlijk geen verrassing zijn, binnen no-time had Rick voor zichzelf een online boekhoudprogramma, gekoppeld met het dashboard. Afgelopen week was ik bij hem op bezoek. Nog steeds laaiend enthousiast. Het budget, dat hij jarenlang op een kladje opschreef, heeft hij in zijn dashboard opgenomen. En dat is nog niet de laatste stap. Rick heeft de smaak goed te pakken en dat is terug te zien in de resultaten. Hij signaleert nu zelf de knelpunten, ziet waar hij nog kan besparen en weet zijn omzet te verhogen.

"Who's gonna tell you
when it's too late?"

Kortom, Rick heeft zijn beide handen stevig aan het stuur. Hij is niet meer afhankelijk van een ander die hem te laat vertelt dat hij moet bijsturen. De signalen om actie te ondernemen, komen niet meer te laat.

Tevreden loop ik het pand uit en stap mijn auto in. Als ik wegrijd, zoek ik het liedje van The Cars Drive en begin hardop mee te zingen.

Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren