De dino is nog lang niet uitgestorven

"Ouder dan 30? Dan ben je een dino in de IT". Wat een eye-opener. Ik hoorde deze uitspraak tijdens het IBM Connect event 2 jaar geleden. Het is me altijd bijgebleven. Want ik ben dus, bijna 50, zeker een dino. Maar ik doe mijn best om open te staan voor nieuwe ontwikkelingen en hoe die van invloed kunnen zijn, zowel zakelijk als privé.

Hetty Teeselink
Hetty Teeselink

Regels en kolommen in de nieuwe wereld

Van oudsher ben ik geschoold in het denken in regels in kolommen. Excelsheets, tabellen en rapporten lees ik van links naar rechts en van boven naar beneden. Maar blijft dat ook zo? Ik weet zeker van niet. De combinatie van data-analyse en visualisatie biedt nieuwe kansen.

data analyse visualiseren

Ontwikkelingen in data-analyse

Binnen ons bedrijf maken we in de controlepraktijk gebruik van werkprogramma's van Caseware. Dit is een 'stappenplan' voor het structureel uitvoeren van alle controles met als eindresultaat o.a. een rapport.

Dit jaar zag ik, tijdens Caseware Open, een presentatie over de nieuwe ontwikkelingen op gebied van data-analyse in de controlepraktijk en de invloed ervan op het werkprogramma. Je kunt op basis van bekende data een groot gedeelte van het werkprogramma al automatisch vullen en analyseren.

En waarom zou je dat presenteren in een tabel? Waarom niet in een visualisatie/visuele weergave die door middel van kleuren en vormen laat zien waar de zwaartepunten voor de controle zitten en welke onderdelen nog afgewerkt moeten worden?

Constellatie

Door middel van klikken, kom je bij de achterliggende informatie waar je kunt beoordelen en  kunt aanvullen. Waarom dan nog afwerken van boven naar beneden? In die presentatie ging men uit van de controlepraktijk, maar ik denk dat dit op veel meer plekken doorgevoerd kan worden.

Een ict-er en visualisatie?

Aan de ene kant data-analyse en aan de andere kant visualisatie. Data-analyse voelt veilig, dat is bekend terrein voor ons, het ligt dicht bij de ict-er. Visualisatie (creatief denken, design) ligt niet zo voor de hand.

Maar ook visualisatie wordt onderdeel van ons vak. Het is een trend die zich op verschillende onderdelen voortzet. Het verhaal niet vertellen in woorden, maar in beelden.

De eerste voorbeelden zijn er al. Kijk bijvoorbeeld eens naar de demo van het de Jong & Laan Management dashboard, met de visuele weergave van het financieel overzicht. Maar het gaat verder. Ook je loonstrook ontvang je straks niet alleen in woorden en cijfers, maar als een grafische weergave.

En zo zijn er wel meer voorbeelden te bedenken, bijvoorbeeld de aangifte inkomstenbelasting. De huidige ontwikkelingen zijn vooral gericht op het eindresultaat, maar ook tijdens het maken van het eindresultaat zal visualisatie zijn intrede doen.

Hoe zit het nu met die dino?

Ook dit jaar was ik bij een event van IBM. Doug the Dino was er ook. Speelgoed voor vijf jarigen gebaseerd op Watson technologie. Watson is een supercomputer die een in spreektaal gestelde vraag interpreteert en binnen enkele seconden een goed antwoord op de vraag geeft.

Ook berekent hij hierbij de betrouwbaarheid van zijn antwoorden. Stel je vraag aan de Doug the Dino en je krijgt een antwoord terug. En zo zie je maar: de dino is nog lang niet uitgestorven, als je maar wilt meebewegen.

Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren