Verlofregistratie? Afschaffen die hap!

Wanneer je tijdens een feestje vol trots vertelt over je nieuwe baan is het vaak maar een kwestie van tijd voordat iemand je de vraag stelt: "Hoeveel vrije dagen heb je?" Wanneer je geen nauwkeurig antwoord op deze vraag kunt geven, volgt vaak de verbaasde vervolgvraag: "Je hebt geen idee? Ik heb 40 dagen!"

(Secundaire) arbeidsvoorwaarden

Dit soort gesprekken, weliswaar gevoerd onder het genot van een borrel, verraadt dat wij in Nederland vakantiedagen over het algemeen één van de belangrijkste (secundaire) arbeidsvoorwaarden vinden.

Verlofregistratie afschaffen

Onlangs sprak ik Hans, vestigingsmanager van een Internationale onderneming, gevestigd in Twente. Hans gaat over de (vele) verlofaanvragen van de Nederlandse medewerkers.

Verlofaanvragen die overigens vaak gepaard gaan met een uiteenzetting van allerlei overbodige argumenten en redenen die de aanvraag rechtvaardigen.

Hans vertelde me eigenlijk helemaal niet te willen oordelen over de vraag of een medewerker wel óf geen vrij mag. "Als een medewerker vindt dat hij vrij moet nemen, dan doet hij maar", aldus Hans.

"Als een medewerker vindt dat hij vrij moet nemen, dan doet hij maar"

Gevoed door de drang om Hans te prikkelen, vroeg ik hem waarom hij de verlofaanvraag niet volledig afschaft. Medewerkers hebben in dit model de vrijheid om vakantiedagen naar eigen inzicht in te plannen.

Sterker nog: ze mogen vrij nemen wanneer én hoeveel ze willen, mits het werk dit toelaat. Geen verlofbeoordelingen meer, geen administratie meer die vakantiesaldo's bij hoeft te houden en geen gesteggel over het bijkopen van vakantiedagen. Op naar een transparant en modern systeem.

Veel moeite hoefde ik niet te doen om Hans te enthousiasmeren. "In deze veranderende wereld zeker geen slecht idee", was zijn oordeel.

Cultuuromslag

Tot op de dag van vandaag zijn er in mijn directe of indirecte omgeving echter weinig ondernemers die de verlofregistratie volledig hebben afgeschaft. Dit is niet voor niets.

Volledig afschaffen van het verlofregistratie is een nogal ingrijpende maatregel. Hiervoor is een cultuuromslag nodig. Misschien is revolutie zelfs een beter woord.

Wanneer verlofregistratie afgeschaft wordt, moeten er heldere en meetbare doelen geformuleerd worden waar medewerkers op beoordeeld kunnen worden. Dit is nog niet zo gemakkelijk als het lijkt.

Als uw medewerkers daar (nog) niet aan toe zijn, zal het afschaffen van de verlofregistratie zelfs averechts werken en het beoogde doel voorbij schieten. Met dit in het achterhoofd moest ik Hans uiteindelijk toch wat teleurstellen.

Het nieuwe werken

In mijn ogen komt het volledig afschaffen van de verlofregistratie voor veel ondernemingen op dit moment nog te vroeg. De werkelijkheid is wel dat we momenteel in een wereld leven waarin deze vernieuwende gedachten steeds vaker voorkomen.

Voor werkgevers kan het geen kwaad om hier alvast over na te denken en zodoende vast uw bedrijfscultuur en mensen erop voor te bereiden

Voor u als werkgever kan het geen kwaad om hier alvast over na te denken en zodoende vast uw bedrijfscultuur en mensen erop voor te bereiden. Een kleinere stap op de lijn cultuuromslag waar u mee zou kunnen beginnen, is het nieuwe werken.

Het nieuwe werken wordt weleens de katalysator van een stille revolutie genoemd, waar ik het overigens volledig mee eens ben. Het nieuwe werken geeft ondernemingen en hun medewerkers de mogelijkheid effectiever, efficiënter en slimmer te werken.

Het gaat gecombineerd met een nieuwe manier van leidinggeven waarbij de medewerkers meer eigen verantwoordelijkheid hebben. Daarnaast is een besparing op huisvestingskosten en reiskostenvergoeding snel gemaakt.

En welke ondernemer wil nu niet zijn kosten zien dalen? Hans in ieder geval wel.

Vragen over dit onderwep? Neem contact met ons op! 

Meer over personeel?
Harold SchenkDoor Harold Schenk
4 fases

Loyaliteitsmodel: hoe loyaal zijn uw medewerkers?

"Hoe kan ik mijn mensen vasthouden?". Bij mijn klanten gebruik ik vaak het loyaliteitsmodel. Dit model bestaat uit 4 mentale fases waarin medewerkers zich kunnen bevinden. Het model leg ik hier uit ...

Lees blog
Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren