Transportsubsidie DKTI: zo financier je jouw duurzame project

Rijden op waterstof, elektriciteit of andere schone vormen van brandstof. De transportsector wil vooruit met de nieuwste duurzame ontwikkelingen. Hier hangt echter een prijskaartje aan.

DKTI

Geüpdatet op 12 juli 2021

Rijden op waterstof, elektriciteit of andere schone vormen van brandstof. De transportsector wil vooruit met de nieuwste duurzame ontwikkelingen. Hier hangt echter een prijskaartje aan. Daarom kun je als transportondernemer wel een steuntje in de rug gebruiken, bijvoorbeeld met de subsidieregeling DKTI.

Subsidieregeling DKTI in het kort

De subsidieregeling Demonstratieregeling Klimaat Technologieën en Innovaties in transport (DKTI) ondersteunt projecten die bijdragen aan het versnellen van de ontwikkeling van emissiearme vervoermiddelen.

Het doel van deze subsidie is het verminderen van de CO2-uitstoot in de transportsector.

Gewoon geld ontvangen

Veel duurzaamheidsinvesteringen worden ondersteund door fiscale aftrekposten zoals EIA, MIA en VAMIL.

Het voordeel van de subsidieregeling DKTI is dat u ‘gewoon geld’ ontvangt.

Het voordeel van de subsidieregeling DKTI is dat je ‘gewoon geld’ ontvangt, waarmee je jouw investering kan financieren. Hierdoor hoef je dus niet te wachten op een belastingaangifte.

Voorbeeldcasus: laadstation voor tractiebatterijen

Heb je ideeën over emissiebeperkende innovaties in jouw onderneming? Dan kun je net als transportondernemer Frans deze subsidie aanvragen.

  • Frans heeft in zijn distributiecentrum vorkheftrucks rijden waarvan hij de afgeschreven batterijen een tweede leven wil geven door de restenergie en -capaciteit van deze batterijen te hergebruiken.
  • Hij ontwikkelt op dit moment een industrieel laadstation voor tractiebatterijen. Dat is een complete batterijbank inclusief nieuw te ontwikkelen meetmethode en besturing.
  • De drijvende kracht achter dit laadstation zijn, je raadt het al, de afgeschreven batterijen. Door zonne- of windenergie laden de oude batterijen de nieuwe tractiebatterijen op.

Omdat dit project van Frans bijdraagt aan de ontwikkeling van schoon vervoer, ontvangt Frans geld waarmee hij zijn investeringen kan financieren.

Voorwaarden

Zoals gebruikelijk bij subsidies, hangt ook aan deze regeling een aantal voorwaarden. 

1. Het project mag niet gestart zijn voordat je de subsidieaanvraag indient.

Je mag dus geen verplichtingen aangaan voor het indienen van de subsidieaanvraag. Voorbeelden van verplichtingen zijn: 

  • Een (schriftelijke) acceptatie van een offerte. 
  • Een mondelinge aanvaarding (zonder voorbehoud) van een koopaanbod. 
  • Het schriftelijk sluiten van een koop- of verkoopovereenkomst.

2. Het project heeft een sterke businesscase; is technisch en economisch haalbaar.

Neem hiervoor een technische en financiele onderbouwing op in jouw ontwikkelplan. 

In de financiële onderbouwing laat je zien door wie de ontwikkelkosten van dit project worden gedragen. Welk deel is subsidie, eigen geld en externe financiering?

Het fundament van deze onderbouwing zijn jouw jaarcijfers en/of een ondertekende financiering. Heb je hulp nodig bij het uitschrijven van dit stuk? Onze subsidieadviseurs staan graag voor je klaar.

3. Het project betreft een innovatie die nog niet op de markt is.

De projectfase ligt tussen de ontwikkeling van een prototype en de marktvoorbereiding/demonstratie. 

4. De financiering van jouw eigen aandeel in de projectkosten is bijna rond.

Dit geldt voor het deel waarvoor je geen subsidie ontvangt. Daarnaast moet cofinanciering aantonen dat er daadwerkelijk een bijdrage is of komt vanuit een EU-programma. Deze voorwaarde toont het belang van een duidelijk financiële onderbouwing in de businesscase, welke ik benoemde bij voorwaarde 2.

5. Het resultaat van jouw project levert een verbetering van het verdienvermogen van het bedrijfsleven én het klimaat.

De subsidie moet dus aantoonbare positieve gevolgen hebben voor omzet van jouw bedrijf en de sector, werkgelegenheid en milieu-uitstoot.

Daarnaast moet de hele transportsector gebruik kunnen maken van jouw project. De innovatie mag dus niet alleen voor jouw bedrijf relevant zijn. 

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je vragen? Reageer onder deze blog of neem gerust contact met mij op.

Geen reacties
Plaats je reactie

Reageer op:

Annuleren