Huwelijkse voorwaarden en testamenten
Al die momenten lenen zich ervoor om de huwelijkse voorwaarden en testamenten weer eens tegen het licht te houden. Zo helpen ze u de regie in handen te houden over uw – beider – vermogen.
Zodat in privé schuldeisers en bedrijfsaansprakelijkheden buiten boord gehouden kunnen worden en uw vermogen uiteindelijk zo ongeschonden mogelijk terecht komt bij degenen die het in uw ogen verdienen.
Afspraken vastleggen en tijdig aanpassen
Serieuze zaken dus, waarmee je niet altijd als feestnummer ervaren wordt bij de klant. Want vaak is de weddingplanner nèt weg en dan begin je als adviseur over huwelijkse voorwaarden, testament, huis en hypotheek.
En als je vervolgens behalve de meter krentewegge bij de geboorte van het eerste kind ook de aanpassing van het testament langs brengt, verstoor je toch een roze wolk.
Om je vervolgens de betweter te voelen als een en ander bij echtscheiding of overlijden niet uitpakt zoals men graag had gewild omdat er tussentijds niets is aangepast.
Huwelijkse voorwaarden opheffen?
Mooiste is als je tussendoor de zaken goed weet te optimaliseren. Bijvoorbeeld bij een bedrijfsoverdracht. Dat stopt niet als de onderneming is overgedragen aan de nieuwe generatie. Je maakt dan ook met de inmiddels oud-ondernemer en partner de balans op.
Een mooie manier om de langstlevende èn de kinderen goed achter te laten en de erfbelasting te verminderen.
Vaak is dat de aanleiding om huwelijkse voorwaarden juist op te heffen. Ieder 50/50. De partner die tot dan toe beschermd werd door de huwelijkse voorwaarden tegen bedrijfsaansprakelijkheden en schuldeisers komt vanaf dat moment de helft toe.
Terwijl dit niet als een schenking wordt gezien. Overlijdt dan een van de partners, dan is de helft van het vermogen al van de langstlevende partner.
De nalatenschap, de andere helft, kan worden verdeeld over de erfgenamen. Een mooie manier om de langstlevende èn de kinderen goed achter te laten en de erfbelasting te verminderen.
Uiteraard gaat dit mooie scenario niet in alle gevallen op, maar statistisch gezien is dit vaak wel de beste oplossing.
Adviseur = weddingplanner voor lange termijn
De kunst als adviseur is natuurlijk om de boodschap zó te brengen dat die geen domper vormt op de feestvreugde. Gelukkig lukt dat meestal wel.
Dan voel ik me ook een soort weddingplanner. Niet voor de dag zelf, maar voor hopelijk de vele dagen die erop volgen.