Verwacht het onverwachte

No worries; de lijfspreuk van Australiërs. Ik ben letterlijk aan de andere kant van de wereld aangekomen. Down Under is er veel anders. Zo staan de jaargetijden op z'n kop en heeft de Kerstman, inclusief baard, het er nogal warm middenin de bloedhete zomer.

Aan het einde van de dag verdwijnt de zon er niet in zee, zoals wij gewend zijn, maar middenin het land. En het is even wennen aan de verkeersregels. Er wordt namelijk links gereden in plaats van rechts.

Annemieke Stokvis
Annemieke Stokvis

Zwarte zwaan

Ook komen er in Australië dieren voor die niet op het noordelijk halfrond te vinden zijn. Waarschijnlijk is de koala wel het meest bekende voorbeeld. Zelf vond ik de zwarte zwaan nogal bijzonder.

Tuurlijk, ik heb vaak genoeg een zwaan gezien. Maar nog nooit een zwarte. De zwarte zwaan is ruim 200 jaar geleden ontdekt in Australië. Zonder deze ontdekking hadden we misschien wel voor altijd gedacht dat zwanen wit zijn!

Cursus PKI

Een ontdekking die een link heeft met de accountancypraktijk waarin de afgelopen jaren nogal wat is gebeurd. De conclusie uit de AFM-onderzoeken is dat controle-opdrachten niet goed zijn uitgevoerd.

Wet- en regelgeving is aangescherpt en van de accountant wordt een gedragsverandering verwacht. Onze beroepsorganisatie, de NBA, heeft er een verplichte cursus 'Professioneel Kritische Instelling' (PKI) voor uitgeschreven. Maar wat is dat precies, PKI?

PKI: openstaan voor het onverwachte

Ik denk dat PKI betekent dat de accountant moet openstaan voor het onverwachte; oftewel voor de zwarte zwaan. Wanneer de accountant zijn aandacht blijft richten op de zaken die hij weet, zal waarschijnlijk alle informatie die hij tijdens zijn werk verzamelt bevestigen wat hij al weet.

Gewoonweg omdat hij informatie die tegenstrijdig is niet opmerkt of hieraan geen waarde toekent. Het risico van tunnelvisie ligt op de loer. En tunnelvisie komt vast niet overeen met de PKI die van accountants wordt verwacht.

Is PKI aan te leren?

Makkelijker gezegd dan gedaan. Zou PKI aan te leren zijn in een verplichte cursus? Het zet vast wel weer even aan tot nadenken. Maar ik denk dat het belangrijker is dat de accountant zijn creativiteit verder ontwikkelt in zijn werk. 

Volgens mij betekent dit vooroordelen loslaten, niet in hokjes denken, verder kijken dan je neus lang is en informatie in twijfel trekken. Kortom: de accountant zal zich moeten realiseren dat zwarte zwanen bestaan!

Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren