Het botte scheermes op Prinsjesdag

Ik sta in de badkamer op de ochtend van Prinsjesdag, sinds tijden met een pretbegroting. U weet hoe dat gaat. 's Morgensvroeg, even snel het scheermes uit de kast, scheerzeep er op… Mijn gedachten dwalen af naar Herman, Gerrit en Henk. Drie boerenzoons op leeftijd. Allen met zo’n € 2.000.000 vermogen.

Drie belastingbetalers in vergelijkbare omstandigheden (box 3). Daar spraken ze vaak over met elkaar. Au.., een kleine oneffenheid in de huid en het witte schuim kleurt rood. Gevolg van een bot scheermes.

Rien Pol
Rien Pol

Zo moet het ook de wetgever zijn vergaan. Het leek zo mooi in 2001. Slechts 1,2% belastingheffing over je vermogen in box 3. Daar kun je mee voor de dag komen. Tot …, ja tot zich een oneffenheid voor doet.

Economische crisis. Lage rendementen. Iedereen roept moord en brand, dit kan zo niet langer. Dus opzoek naar zo'n mooie doorzichtige spuitpleister.

Belastingheffing over vermogen in box 3

Ik dacht niet voor niets aan de drie boerenzoons. Vaak halen ze nog herinneringen op aan vroeger, over de grote boerderij van vader. Na zijn overlijden had vader de boerderij onder hen verdeeld. Iedere zoon kreeg een bedrijf van 40 hectare.

"Ik heb me laten vertellen dat ik wel € 30.500 belasting ga betalen. Dan houd ik bijna niets meer over.”

Herman was nog steeds boer in hart en nieren, hoewel het rendement van het melkveebedrijf niet veel meer was dan hij tegenwoordig aan bankrente ontving.

Gerrit had ooit in een onbewaakt ogenblik de onderneming in een bv omgezet. Dat beloofde gouden bergen. Onlangs had hij het bedrijf verkocht en leefde hij van de rente die de bv op de bankrekening ontving. Ook Henk had de klompen op zolder gezet en verhuurde de grond aan de omliggende boeren.

Op hun vaste borrelavond zitten ze in café 'Bij de tijd'.

Henk:
“Heb je het al gehoord? Ze gaan de belastingen weer veranderen.”

Gerrit:
“Och voor mij verandert er weinig. Ik ontvang dan maar zo’n € 30.000 rente per jaar, maar daar betaal ik nog steeds maar zo’n € 12.000 belasting over.”

Herman:  
“Ja mijn winst is ook ongeveer € 30.000 en volgens mijn boekhouder betaal ik straks ook nog ongeveer € 2.700 belasting.”

Henk:
“Dat snap ik dan niet. Ik krijg jaarlijks € 36.000 aan huur en moet € 24.000 aan belasting betalen. Maar in de nieuwe plannen moet ik meer betalen. Ik heb me laten vertellen dat ik wel € 30.500 belasting ga betalen. Dan houd ik bijna niets meer over.”

Gerrit:
“Volgens mij moet je eens met mijn adviseur gaan praten, wellicht weet die een goede oplossing voor je. Weet je wat, ik bel hem morgen direct voor een afspraak.”

Verandert er iets voor uw vermogen?

De 1,2% belastingheffing over vermogen in box 3 gaat veranderen. Tenminste, dat zijn de plannen voor 2016. Wat verandert er precies?

  • Voor de eerste € 125.000 belast vermogen daalt de heffing naar 0,87%
  • Voor alles daarboven stijgt het tarief naar 1,41%
  • Als je meer dan € 1.025.000 belast vermogen hebt, wordt het 1,65% ongeacht het werkelijk rendement.

De gedachte is dat wie meer vermogen heeft ook wel in staat zal zijn een hoger rendement te realiseren. Toch blijft het resultaat onbevredigend.

Het nieuwe scheermes dat ik de ochtend na Prinsjesdag uit de kast pak, heeft drie scheerbladen. Dat geeft ongetwijfeld een beter en minder pijnlijk resultaat.

In de haast scheer ik de wond van de dag ervoor opnieuw open. Mijn collega vraagt later die ochtend: ruzie gehad? Stilletjes denk ik: Mijn kapper vertelde mij laatst dat hij een superscherp scheermes heeft. Daarmee scheert hij iedere klant op de manier die bij hem past. Misschien moet ik maar eens bij hem langsgaan.

Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren