PKB in de transport: wat zijn de voordelen?

Vanaf 1 januari 2018 hebben ondernemers in de transportsector te maken met het PKB, oftewel het persoonlijk keuzebudget. Het PKB is een bruto bedrag, gebaseerd op een aantal verlofdagen en wordt in januari van elk jaar toegekend.

Dat betekent meer administratie, dus meer bijhouden. Maar, heeft het PKB voor een ondernemer in de transportsector ook voordelen? En hoe zorg je dat de nadelen zo klein mogelijk zijn?

Stuwmeer van vrije dagen

In de transportwereld worden niet alleen lange, maar meestal ook veel dagen gewerkt. Dat resulteert tot veel overuren, waarvan een deel ‘tijd voor tijd’ wordt. Voor je het weet, heeft een medewerker aan het einde van het jaar nog een riante hoeveelheid vakantie-uren over.

Een gemiddelde medewerker, 40 jaar oud en 10 jaar in dienst, heeft per jaar 28,5 vrije dagen. Hierin is de ‘tijd voor tijd’ die eventueel opgebouwd wordt niet meegerekend. Zo ontstaat vaak een ‘stuwmeer’ van vakantiedagen.

Nadelen tijd voor tijd

Er zijn twee nadelen aan zo’n stuwmeer van vakantiedagen:

  1. Als je medewerker uit dienst gaat (dat wil je natuurlijk voorkomen!), moet je gelijk afrekenen. Niet alle bedrijven houden rekening met de waarde (in geld) van openstaande vakantiedagen. Als iemand uit dienst gaat, kan dit een onaangename verrassing zijn.
  2. Een ander groot nadeel is dat vakantie-uren steeds duurder worden. Het uurloon van een medewerker gaat maar één kant op: omhoog. Als een medewerker veel uren bewaart en dit steeds verder opbouwt, worden zijn uren steeds meer waard.

Voordelen PKB

Wat zijn de voordelen van het PKB? Elke maand wordt het PKB in geld gereserveerd. Hierin zitten, op 22 vakantiedagen en 3,5 atv-dagen (arbeidstijdverkorting, ofwel roostervrije uren) na, alle vakantiedagen die een werknemer opbouwt.

  • Deze uren worden niet meer waard als er een loonsverhoging of wijziging in functie is geweest.
  • Daarnaast worden ze maandelijks als een reservering in geld meegenomen in de boekhouding. Daardoor zijn de kosten beter in beeld.

De niet zichtbare kosten van vrije dagen worden dus veel zichtbaarder.

Hou het simpel!

Het werk zit in de mogelijke uitzonderingen en keuzes die de werknemers mogen maken

Het PKB levert voor werkgevers helaas wel een extra administratieve last op. De reservering in geld loopt vaak via de salarisadministratie en is, mits goed ingericht, weinig extra werk. Het werk zit in de mogelijke uitzonderingen en keuzes die de werknemers mogen maken.

Onze tip is daarom: hou het simpel! Spreek met de werknemers één standaard af. Afhankelijk van of er wel of geen vakantiedagen overblijven, kun je de standaard afspraak hierop aanpassen.

  • Blijven er (bijna) nooit vakantiedagen over? Spreek dan af het PKB gelijk aan te wenden, om voor het hele jaar vakantiedagen te kopen.
  • Blijven er vaak vakantiedagen over? Reserveer dan standaard alles.

Geef daarbij aan dat als een medewerker van de standaard afspraak wil afwijken, hij/zij dit schriftelijk moet doen. Op deze manier hou je het overzicht. Zijn er van verschillende medewerkers veel dezelfde aanvragen om af te wijken? Combineer deze dan in een tweede standaard.

Uiteraard kunnen wij jou hierin bijstaan en helpen de voordelen optimaal te benutten en de nadelen zo veel mogelijk te voorkomen.

Vragen over dit onderwep? Neem contact met ons op! 

Geen reacties
Plaats uw reactie

Reageer op:

Annuleren