Waarom je net zo onderscheidend moet zijn als Peter Sagan

Juli 2015. De wereld kijkt gespannen toe hoe Peter Sagan als een trein de ene na de andere Franse col afdaalt. Na zijn vele zenuwslopende en dus kijkcijfertrekkende afdalingen, maakt hij dikwijls een wheelie van geluk. Dat hij in september de wereldtitel op de weg binnenhaalde is jammer voor de Nederlandse renners, maar mooi voor hem.

Lisa Wiegink
Lisa Wiegink

Toch herinner ik mij Sagan vooral van de Hollywoodachtige borstklopbewegingen, zijn John Travolta-moves op oudejaarsdag en zijn behaarde benen in de recente voorjaarsklassiekers. Had ik zijn naam ook onthouden als hij niet zo onderscheidend was? Waarschijnlijk niet.

Je concurrent doet het ook

Ik geloof dat je door je te blijven ontwikkelen op een manier die dicht bij jou en je onderneming staat, je onderscheidend en vernieuwend kunt zijn. Door uiteindelijk je kennis en ervaringen te delen en te doen wat de rest niet doet, sta je ‘in the picture’.

Dit brengt ‘fans’ met zich mee die van belang zijn voor je uiteindelijke bedrijfsresultaat. Je moet ook wel vernieuwen, want wat denk je waar de concurrent mee bezig is?

Hoe kun je onderscheidend zijn?

Ik geef je een paar voorbeelden van onderscheidende, innovatieve ontwikkelingen in het bedrijfsleven:

  • Het vermaak met Smart Tables en nieuwe vaccins in de zorg;
  • Doellijntechnologie en GoPro’s in de sport;
  • De 3D-printer voor het printen van legermateriaal, organen, etc.;
  • Het bouwen van huizen binnen een dag of van geheel duurzame huizen;
  • Landbouwdrones en vliegende auto’s;
  • In 2018 wellicht de regenboogtrui met zonnecellen. Of valt dit dan onder mechanische doping?

Hoe kijk je hier als ondernemer tegenaan? Hoe vernieuwend ben je eigenlijk?

Hulp bij innovatie / ontwikkeling

Omdat de overheid het belang van innoveren ook inziet, heeft zij diverse faciliteiten in het leven geroepen die je bij je plannen kunnen helpen. Hierna beschrijf ik waar je onder andere rekening mee kunt houden:

Belastingbesparende faciliteiten

Zo zijn er de belastingbesparende faciliteiten. Als je speur- en ontwikkelingswerk verricht voor nieuwe producten of processen, kun je een groot deel van de loon- en overige kosten verlagen. Hiervoor kun je onder voorwaarden een beroep doen op regelingen uit de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) of de innovatiebox. Ook is er extra budget voor startende ondernemers. Weet je daarnaast in hoeverre je de btw op de kosten in aftrek kan brengen?

Organisatievorm

In welke organisatievorm innoveer je? In je eigen onderneming of richt je hiervoor een aparte BV op? Laat je adviseren over de kansen en risico’s van een bepaalde organisatievorm.

Steunfondsen

Wanneer het geld niet op de plank ligt, zijn er vanuit de overheid diverse steunfondsen die je kunnen helpen bij de financiering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Innovatiefonds MKB+ voor een voordelige lening en de regeling Borgstelling MKB Kredieten waarbij de overheid borg staat voor je bedrijfsfinanciering. Ook crowdfunding kan een idee zijn om je plannen mee te betalen. Mijn collega adviseurs Corporate restructuring weten hier alles van.

Subsidiemogelijkheden

Daarnaast zijn er nog diverse subsidiemogelijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de regeling Horizon 2020 waarbij met subsidie wetenschappers en bedrijven worden ondersteund in onderzoek en innovatie. Of de subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties. Check of je project in aanmerking komt voor één van de vele subsidieregelingen.

Octrooi

Wil je juridische bescherming voor je innovatieve product of proces, vraag dan een octrooi aan. Zo voorkom je dat een ander er met je idee vandoor gaat. Daarnaast kun je door een zoektocht in de octrooidatabank ook weer inspiratie opdoen voor je eigen organisatie.

Innovatie is vooruitgang

Kortom, innovatie is vooruitgang en derden kunnen je hierbij op ideeën brengen. Dit zodat niet alleen Sagan, maar ook jij de wedstrijd wint en de show steelt.

Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren