Shoppen met pensioenkapitaal loont

Denkt u soms dat uw verzekeraar u een te lage pensioenuitkering biedt? Tijd voor actie! Shoppen met uw pensioenkapitaal kan u heel wat opleveren...

Shoppen met pensioenkapitaal loont

Laatst bijgewerkt op: 21 februari 2020

Onderhandelen heeft als doel dat partijen met verschillende belangen iets bereiken. Daarbij zijn ze van elkaar afhankelijk om het einddoel te kunnen bereiken. Zo zit het ook tussen u als pensioengerechtigde en de pensioenverzekeraars.

Waarom zou u niet shoppen met het pensioenkapitaal? Dat kan u heel wat opleveren voor uw pensioenuitkering!

Pensioenregeling bij verzekeraar

Een financieel directeur was niet verplicht om het pensioen van zijn medewerkers te verzekeren bij een verplicht bedrijfstakpensioenfonds. Hierdoor had hij de vrijheid om zelf een pensioenregeling bij een verzekeraar op te starten. Voor deze werkgever zijn in het verleden al verschillende verzekeringen afgesloten bij deze pensioenverzekeraar.

Hoogte pensioenuitkering valt tegen

Deze verzekeringen komen nu tot uitkering, maar de hoogte van de jaarlijkse pensioenuitkering viel nogal tegen. Het voorstel van de pensioenverzekeraar was een levenslang ouderdomspensioen ter hoogte van € 18.007 bruto per jaar.

"Wat als je verzekeraar je een te lage pensioenuitkering
aanbiedt?"

Hij vroeg: 'Wat kan ik het beste doen? Het aanbod van de pensioenverzekeraar accepteren?

Het leek mij verstandig om eerst eens verder te kijken. Dus adviseerde ik hem te gaan shoppen met het pensioenkapitaal.

Macht pensioenverzekeraar

Op de pensioendatum moet de pensioengerechtigde met het aanwezige pensioenkapitaal een levenslang ouderdomspensioen aankopen bij dezelfde pensioenverzekeraar. Hierdoor kan het voelen alsof je als pensioengerechtigde wordt overgeleverd aan de grillen en grollen van de pensioenverzekeraar.

Deze pensioenverzekeraar kan een te lage pensioenuitkering verstrekken in het kader van winstoogmerk.

Macht pensioengerechtigde: wat levert één telefoontje op?

Ik belde de financieel directeur met de mededeling dat het mogelijk is om te gaan shoppen met het pensioenkapitaal en legde hem het speelveld uit. Hij is vervolgens zelf gaan bellen naar een andere pensioenverzekeraar met als resultaat:

  • eerste 10 jaar een bruto ouderdomspensioen van € 19.950 per jaar
  • daarna per jaar een bruto ouderdomspensioen van € 15.750 per jaar

Met deze aanbieding in de hand zocht hij contact met zijn huidige pensioenverzekeraar, waar hij het aanbod van € 18.007 had ontvangen. Om tot een goede oplossing voor alle partijen te komen, verstrekten zij een gewijzigd aanbod, met als uitkomst:

  • eerste 10 jaar een bruto ouderdomspensioen van € 21.320 per jaar
  • daarna per jaar een bruto ouderdomspensioen van € 15.990 per jaar
pensioenuitkering

Wat is nou het voordeel?

Vergeleken met het eerste aanbod (€ 18.007 per jaar) ontvangt hij na 10 jaar een lagere pensioenuitkering. Maar in de eerste 10 jaar krijgt hij een hogere pensioenuitkering. Na een periode van 27 jaar is het omslagpunt bereikt. De totale pensioenuitkering is dan nagenoeg gelijk.

“Na jaren is de uitkering nagenoeg gelijk”

Ik vroeg hem of hij het vervelend zou vinden om na 27 jaar minder pensioenuitkering te gaan ontvangen. Hij antwoordde met de woorden: “ik kan er nu beter van genieten en wie dan leeft wie dan zorgt”.

____________________________________

Ook rondom de ingangsdatum van de pensioenuitkering spelen vaak vragen. Gelukkig valt daar vaak ook nog wat in te regelen. 

Auteur: Ron Mulder

Blog
Lees ook

Pensioenuitkering gelijk met AOW ontvangen, (hoe) kan dat?

Pensioenuitkering ontvangen vanaf uw AOW leeftijd? Dat kan heel wat maanden aan inkomen schelen. Lees meer...

Lees blog
Geen reacties
Plaats je reactie

Reageer op:

Annuleren