Pensioenuitkering: onbezorgd achter de geraniums

Laatst bijgewerkt op: 10 juli 2019

"Achter de geraniums zitten", die uitdrukking kennen we allemaal. Het wijst op 'een inactief leven leiden, werkloos thuis zitten'. Meestal vanwege ziekte of ouderdom.

Het is dan wel prettig dat je zonder financiële zorgen van je oude dag kunt genieten in plaats van dat je slapeloze nachten hebt.

Wim maakte zich zorgen of zijn ouders er straks onbezorgd bijzitten. Hoog tijd om de situatie eens onder de loep te nemen. En er was zelfs een oplossing!

Ron Mulder
Ron Mulder

Zorgen om pensioenuitkering

Wim is de zoon van Jan en Mina en hij maakt zich grote zorgen over de financiële oude dag van zijn ouders. Hij vertelde het volgende aan mijn collega:

"Mijn ouders weten niet of zij binnenkort nog wel inkomen hebben om van te kunnen leven. En of ze dus kunnen blijven wonen in de huidige woning. Heb jij verstand van de pensioenuitkering? Wat kunnen ze doen?"

Mijn collega gaf aan dat zijn ouders het beste contact op konden nemen met een pensioenadviseur. En van het een kwam het ander. Ik ontving een telefoontje van Jan.

Toen werd duidelijk waar Jan en Mina zo bang voor waren

Hij vertelde mij enigszins aangedaan hoe de financiële situatie eruit zag en gaf aan dat zijn vrouw er slapeloze nachten van heeft. Samen hoopten ze op een onbezorgde oude dag maar met het oog op de ingangsdatum van de pensioenuitkering zag het er niet rooskleurig uit.

Ze vreesden dat ze het huis noodgedwongen moeten verkopen. Voor mij voldoende aanleiding om met beide een afspraak in te plannen.

Tijdelijk geen inkomen

Eerst zetten we de situatie van Jan en Mina op papier. Hieronder kort weergegeven:

  • Jan en Mina hebben een eigen woning met daarop een hypotheek.
  • Jan ontvangt een uitkering aangezien hij werkloos is geworden.
  • Op 30 juni 2021 bereikt hij de AOW-gerechtigde leeftijd, maar zijn WW-uitkering stopt op 1 februari 2018.
  • Mina heeft nooit gewerkt en bereikt de AOW-gerechtigde leeftijd op 1 december 2018.

Toen werd duidelijk waar Jan en Mina zo bang voor waren. Uit de gegevens bleek dat ze geen inkomen hebben over de periode van 1 februari 2018 tot 1 december 2018.

Er is wel een spaarrekening maar hier staat niet voldoende vermogen op om van te kunnen leven. Ik begreep hun bezorgdheid volkomen.

Pensioenuitkering

Ingaan pensioenuitkering vervroegen?

Gelukkig (voor Jan en Mina in dit geval) maak ik deze situaties vaker mee. Er kwam een mogelijke oplossing in mij op, ik wist wat me te doen stond.

We vroegen de inlogcodes van het pensioenfonds op en zochten de financiële positie verder uit. Al snel kon ik ze vertellen dat er licht aan het eind van de tunnel is. Er viel wat te regelen met de pensioenuitkering van Jan.

Financieel zelfs nog beter

Wat een fijne oplossing voor Jan en Mina: de ingangsdatum van de pensioenuitkering van Jan kon vervroegd worden. Hij kan zijn pensioenuitkering in laten gaan vanaf 1 februari 2018.

Natuurlijk ontvangt hij dan vanaf 67 jarige leeftijd een lagere pensioenuitkering, maar er is wel inkomen over de periode van 1 februari 2018 tot 1 december 2018. Aangezien Mina straks een AOW-uitkering ontvangt, is de financiële positie feitelijk nog beter dan tijdens de periode waarin Jan nog werkte.

Pensioenuitkering

Wat een opluchting! Mina was zo blij dat ze een traantje van geluk wegpinkte. Zoon Wim maakte gelijk gebruik van de situatie. Met een grijns van oor tot oor vroeg hij aan zijn ouders: "Wanneer gaan we met z'n allen op vakantie nu het er financieel voor jullie goed uitziet?".

De ouders moesten hier hartelijk om lachen.

Onbezorgde oude dag

In deze situatie was het mogelijk de pensioenuitkering van Jan te vervroegen waardoor er geen financieel probleem meer was.

Wat mooi dat we in ongeveer drie uur zulke grote zorgen konden wegnemen. En Jan en Mina? Die zitten straks onbezorgd achter de geraniums.

Mogelijk ook interessant voor u
Ron MulderDoor Ron Mulder
pensioenuitkering aow

Pensioenuitkering gelijk met AOW ontvangen, (hoe) kan dat?

Pensioenuitkering ontvangen vanaf uw AOW leeftijd? Dat kan heel wat maanden aan inkomen schelen. Het is steeds meer de kunst dit te regelen. Waarom en hoe?

Lees blog
Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren