Parttimehond, Airbnb, Uber: eerlijk alles delen?

Wat zijn de (financiële) gevolgen van de deeleconomie?

Wekelijks ren ik met een aantal hardlopers door het bos. Hoofd leeg en gaan. Uitgeput ploffen we daarna neer bij ons hutje op de hei. Heerlijk, na zo'n lange tijd even dat luie vakantiezweet eruit. Wat heb ik zin in een goede bak koffie: door ons bestempeld als de ultieme cooling-down.

Lisa Wiegink
Lisa Wiegink

Het is voor het eerst dat we na de vakantieperiode weer bij elkaar zijn. Karin vertelt honderduit over haar huisje dat ze via Airbnb gehuurd heeft en Marloes deelt leuke voorvallen over het Portugese gezin met wie ze van huis wisselde. Portugal, daar zijn Peter en zijn vrouw ook geweest. Zij twijfelden of ze een auto of camper zouden huren, maar werden uitgelachen door hun jongere neefjes. Zoiets regel je tegenwoordig toch via Snappcar of Uber?

"Goofy is een 'parttimehond'"

In de verte zien we Mark aankomen. Loopt er nou een hond naast hem? Dat Mark daar tijd voor heeft naast zijn drukke baan. Als Mark bij ons aanschuift, hoor ik dat Goofy een parttimehond is. Alleen voor de weekendwandelingen van Mark.

Na een half uurtje 'coolingdown' vind ik het mooi geweest. Tijd om te gaan. Ik moet nog boodschappen doen voor vanavond en weet nog niet wat ik ga eten. Zal ik zelf koken? Een maaltijdbox bestellen? Of zou er in de buurt nog iemand zijn die wat lekkers deelt via Thuisafgehaald?

Deeleconomie

Klinkt niet eens meer raar hè? Het is helemaal van nu om arbeid, materiaal en kennis te ruilen en te delen. Het levert veel mensen financiële voordelen op. Echter, voor bijvoorbeeld hotels kan de deeleconomie soms schadelijk zijn. Ook is er steeds meer discussie over de 'belastbaarheid' van deze opbrengsten.

Heb je een vergunning nodig?

Voordat je gebruik gaat maken van de deeleconomie, adviseer ik je na te denken over deze punten:

  • Is er een vergunning nodig voor je activiteiten? Denk hierbij bijvoorbeeld aan vergunningen voor tijdelijke verhuur, brandveiligheid en hygiëne.
  • Mag je je woning of auto (onder)verhuren? Wat vindt de Vereniging van Eigenaren, de verhuurder of de bank daarvan? Stem dit ook af met je verzekeraar.
toeristenbelasting airbnb

Hoe zit het met de belasting bij verhuren eigen woning?

Is de opbrengst voor de inkomstenbelasting belast als winst, als opbrengst uit de eigen woning of resultaat uit overige werkzaamheid? Of moet de woning met financiering aangegeven worden als vermogen?

Welke kosten kun je aftrekken? Voor het kortstondig verhuren van je eigen woning moet je 70% van de huurinkomsten minus kosten als bijvoorbeeld advertentiekosten wel aangeven als inkomsten uit tijdelijke verhuur.

Vennootschapsbelasting en omzetbelasting

Als je via een BV opbrengen genereert, kan vennootschapsbelasting verschuldigd zijn. Als je duurzaam opbrengsten genereert, kan je omzetbelasting verschuldigd zijn. Let op, ook bij opbrengsten in natura (ruil) kan dit het geval zijn. Als je eenmalig je auto een dag uitleent is dit niet het geval.

Toeristenbelasting

Moet je toeristenbelasting aangeven voor mensen die in jouw huis verblijven? Dit hangt van de regelgeving van de desbetreffende gemeente af. Daarnaast hebben enkele gemeente al afspraken gemaakt met verhuursites over de inhouding van toeristenbelasting.

Belastingdienst checkt

De deeleconomie is de toekomst, maar denk na over de gevolgen van deelname. Niet alleen jij en andere 'deelnemers', maar ook de Belastingdienst worstelt met het vraagstuk hoe om te gaan met de deeleconomie: uitvoeringstechnisch, maar ook over manieren van handhaving.

Mocht je een keer in de buurt van Twente zijn, ren gerust een rondje met ons mee of schuif aan bij de cooling-down. Ik geef je dan graag financieel advies over je deel- en ruilactiviteiten! Graag hoor ik ook je eigen ervaringen, dus ik ben benieuwd naar je reactie.

Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren