De tijd van 'af' is voorbij

Er breekt een nieuwe tijd aan. Eigenlijk is die al tijden aan het aanbreken. Dit zie je heel duidelijk in de ontwikkeling van applicaties en diensten binnen de IT. Vroeger had je totaalpakketten die voor uitlevering uitgebreid getest werden. En na oplevering duurde het nog eens jaren voordat ze deze overal gebruikten. Hierbij probeerden ze om elke wens/uitzondering te honoreren. Alles op maat voor de klant.

Hetty Teeselink
Hetty Teeselink

Vroeger schafte je Microsoft Office aan als pakket en installeerde je deze op je werkplek. Daar kon je makkelijk 4 jaar mee vooruit. Misschien tussentijds nog een enkele update, maar de basis bleef gelijk.

Van 'on premise' naar dienst

Tegenwoordig gaat het anders. Ontwikkelingen gaan sneller. Software werd eerst vooral 'on premise' geïnstalleerd. Dat is lokaal, op de computer van de persoon of organisatie die de software gebruikt. Nu zie je steeds meer de verschuiving: van de applicatie 'on premise' geïnstalleerd, naar het afnemen van de applicatie als een dienst bij de leverancier. Dit heeft nogal wat gevolgen.

"Tegenwoordig gaat
het anders. Ontwikkelingen
gaan sneller."

Je moet denken vanuit standaarden en al bekende informatie aan elkaar koppelen. Wat levert de uitzondering op? Is het echt wel zo belangrijk om net die ene omschrijving nog aan te kunnen passen?

Voordeel hiervan is dat je als ondernemer (of wij als afdeling ICT) geen eigen servers meer hoeft te hebben om de applicatie te laten draaien. En de leverancier kan ontwikkelcapaciteit besteden aan een applicatie en hoeft geen tijd te stoppen in het updaten van alle verschillende installaties bij de verschillende afnemers.

Introductie voordat het af is

Je ziet ook dat concepten uitgedacht en parallel gebouwd worden. Leveranciers / ontwikkelaars wachten niet meer met introduceren totdat iets 100% is, maar het product wordt al aangeboden en ingezet als de koers duidelijk is en er vertrouwen is in het product. Ik sprak laatst met een telecomleverancier. Hij vertelde dat het concept voor 70% klaar was. Toch werd het nu al aangeboden, zodat je een soort 'samen op pad traject' ingaat.

"We stappen steeds
sneller over naar
nieuwe concepten"

We gaan naar een wereld waarin we sneller overstappen naar nieuwe concepten, waarbij het eindpunt nog niet zeker is. Dit vraagt om een andere mentaliteit. Flexibiliteit, creatief omgaan met de mogelijkheden en een nuchtere kijk op wat reëel is.

Rol ICT-afdeling verandert

Ook 'onze' ICT-afdeling zit midden in dit proces. Aan de ene kant de applicaties die nog on premise draaien en aan de andere kant de nieuwe diensten die vanuit de cloud worden aangeboden. Steeds minder installeren we verschillende applicaties, meer en meer richten we ons op functionaliteit en inrichting. Wat blijft is de verantwoordelijkheid voor veiligheid en integriteit. De rol van de ICT-afdeling verandert.

Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren