Zij maakt het verschil

Toegegeven: ik ben fan van ons koningshuis. En ik denk dat dat vooral komt door onze koningin Máxima. Ik zie haar tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander nog zo voor me in die prachtige, blauwe jurk van Jan Taminiau. Zij maakt indruk.

Annemieke Stokvis
Annemieke Stokvis

Iets dat ze eind maart weer bewees tijdens de Nucleaire Veiligheidstop die plaatsvond in Den Haag. Barack Obama en andere wereldleiders van formaat, waaronder David Cameron en François Hollande, leken tijdens de kennismaking voorafgaand aan het diner op Huis ten Bosch bijna geen oog te hebben voor koning Willem-Alexander.

Zij hadden vooral aandacht voor koningin Máxima, het stralende middelpunt van de avond. Door haar charme wint onze koning duidelijk aan sympathie.

Dit gebeurde ook bij een klant van mij

Het gaat om een klant van middelbare leeftijd uit het westen van het land. Deze klant is al jaren eigenaar van een bouwbedrijf. De onderneming heeft te maken gehad met een aantal verliesjaren op rij, debiteurenposities zijn te fors opgelopen en er zitten liquiditeiten vast in investeringsprojecten. Iets wat de ondernemer, door zijn stijl van zakendoen, de afgelopen jaren heeft laten gebeuren.

Dan maakt de bank zich zorgen

Ze maakt zich zorgen over de rendements- en liquiditeitsontwikkeling en stelt vragen bij de strategie die de onderneming gaat volgen. Het kredietbeheer is daarom sinds kort overgedragen aan de afdeling bijzonder beheer.

De ondernemer krijgt te maken met een kritische bankier. Per brief kondigt de bank aan het seizoenskrediet in te perken. De bank vraagt ons een quickscan uit te voeren en prognoses op te stellen. De schrik zit er al met al goed in bij onze klant.

De schrik zit er al met al goed in bij onze klant.

Na het afronden van de quickscan en de prognoses plannen we een bespreking met de bank. Wanneer onze klant voorstelt dat zijn vrouw Agnes bij de bespreking aanwezig is, lijkt ons dat een goed idee.

Dit is zeker niet gebruikelijk, maar hij laat hierdoor zien de bank serieus te nemen.

Er moeten namelijk ingrijpende beslissingen genomen worden. En hij geeft aan: 'Agnes en ik doen dit soort dingen samen. Zij is overal van op de hoogte'.

Dus zijn vrouw gaat ook mee

Op de dag van de eindbespreking staat de koffie klaar. Agnes heeft heerlijke cake gebakken. Onze klant loopt nog wat gespannen rond. Als de bankiers arriveren lijken ze even verbaasd.

Ze maken niet dagelijks mee dat de partner van een ondernemer bij dergelijke gesprekken aanwezig is. Het gesprek verloopt soepel. De bank kan zich vinden in de voorgestelde herstructurering en stelt nauwelijks vragen over de prognoses. Het plan is helder.

Zij maakt het verschil

Tijdens het gesprek gebeurde er iets: Agnes maakt het verschil. Door de mate waarin zij zich samen met haar man kwetsbaar opstelt. 

Samen stralen zij uit de problematiek en de bank serieus te nemen. Door haar energie en voortvarenheid heeft zij ervoor gezorgd dat er snel geschakeld wordt en dat onze klant het herstructureringsplan binnen no-time heeft geaccepteerd. 

En ze heeft met haar charme en haar aanstekelijke lach de bankiers toch wel weten in te pakken. Agnes presenteert zich als een ware Máxima. Zij maakt indruk.

En onze klant heeft door haar duidelijk aan sympathie gewonnen bij de kritische bankiers.

Meer van Annemieke
Annemieke StokvisDoor Annemieke Stokvis
accountant

Accountants zijn 'hot'! Wie had dat gedacht?

Accountants zijn 'hot'. Het accountantsberoep behoort volgens de lijst 'Hottest Jobs 2016' van een grote uitzendorganisatie tot de kansrijke beroepen in 2016. Dit bericht zag ik de afgelopen weken een aantal keer voorbijkomen. En ik vroeg me af: hoe 'hot' zijn accountants eigenlijk?

Lees blog
Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren