Opgeven is geen optie!

Deze week beklimmen duizenden fietsers weer de Alpe d'Huez tijdens het evenement Alpe d'HuZes. Hiermee zamelen zij geld in voor de strijd tegen kanker. Twee jaar geleden fietste ik samen met mijn familie mee. Vooral om mijn moeder te herdenken. Zij overleed een jaar eerder aan borstkanker. 

Annemieke Stokvis
Annemieke Stokvis

Wij namen ons voor de uitdaging aan te gaan. Onder het motto 'Opgeven is geen optie' wilden wij zo vaak mogelijk de legendarische Alpe beklimmen.

Voorbereiding

We hadden letterlijk geen idee waar we aan begonnen. We kochten een racefiets en tijdens de voorbereiding lieten we ons bijpraten door een oud-profwielrenner. Een echte kenner die al eens een touretappe op zijn naam schreef.

Hij verzekerde ons dat het beklimmen van de Alpe voor een ervaren wielrenner al een uitdaging is. Laat staan voor onervaren fietsers zoals wij. Een uitdaging die volgens hem zelfs niet zonder gevaar is.

Doorgaan als het niet meezit

'Opgeven is geen optie' is ook een motto dat veel ondernemers karakteriseert. Zij beschikken over het vermogen om door te gaan. Ook wanneer het niet meezit. Dagelijks verzetten zij bergen om het optimale uit hun onderneming en haar medewerkers te halen. Soms tegen beter weten in. Zelfs wanneer de accountant, bedrijfsadviseur of de bank ze adviseert te stoppen.

Wat als het je lust en je leven is?

Een goed voorbeeld is een klant van mij. Zijn onderneming heeft een aantal jaren op rij een fors verlies gemaakt. De rek is uit de liquiditeiten.

Er zijn achterstanden bij de Belastingdienst, er is maximale ruimte gezocht bij de crediteuren en de kredietlimiet bij de bank is bereikt.

"Na het leveren van een enorme strijd mag dat niet voelen als opgeven"

Op korte termijn is er geen zicht op herstel door een achterblijvende orderportefeuille. Het management en het personeel van de onderneming zijn moe gestreden.

De bank wil niet bijfinancieren en ziet verkoop van de aandelen aan een strategische partij als een van de enige scenario's. Maar voor mijn klant is de onderneming zijn lust en zijn leven.

Hoe kan hij dat opgeven? Dat is voor hem geen optie.

Als je alles hebt gegeven

Om half zes 's morgens begin ik aan mijn eerste beklimming. De 21 bochten gaan me best goed af en ik begin te twijfelen aan het goed bedoelde advies van de oud-wielrenner. Ik herken mezelf in de ondernemer.

Opgeven is inderdaad geen optie. Maar 's middags tijdens mijn tweede beklimming, als de temperatuur stijgt, ontdek ik dat deze enorme berg niet met zich laat spotten.

Wanneer ik over de finish kom, besef ik dat een derde beklimming er niet in zit die dag. Even zit ik te balen. Maar dan zie ik in dat opgeven na het leveren van een enorme strijd niet mag voelen als opgeven.

Dan weet je namelijk dat je alles hebt gegeven en mag een gepast gevoel van trots overheersen. Ik hoop dat mijn klant zich dit ook ooit zal realiseren.

Meer van Annemieke?
Annemieke StokvisDoor Annemieke Stokvis
liquiditeitsprognose

Het houdt op met stevig waaien

De onderneming verkeert in zwaar weer. Het regent niet meer. Je kunt gerust stellen dat ze in een storm, misschien wel een cycloon, zijn beland.

Lees blog
Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren