Ondernemen: kansen zien en benutten

Wat siert nu een echte ondernemer? In mijn eigen woordenboek is dat: iemand die zich continu bewust is van (vooral) alle kansen (en bedreigingen) en deze kansen weet om te buigen tot een succes, rekening houdend met alle omgevingsfactoren. Maar hoe doet hij dat

Anja Wansink
Anja Wansink

Ondernemen; die gave heeft niet iedereen

En dat is nu juist waarom ik voor het beroep van accountant gekozen heb. Ondernemen is volop kansen zien en deze ook weten te benutten. Getuige zijn van een geboorte van een plan en ondersteunen bij de uitvoering, daarvan krijg ik een enorme glimlach op mijn gezicht.

En heel stiekem ben ik dan ook nog een beetje jaloers. Wat prachtig dat een ondernemer die kansen ziet. En wij, de 'gewone mensen', hebben die gave niet. Dáár ben ik dus een beetje jaloers op.

Dienstverlenend op verschillende vlakken

In 2009 kreeg ik een kans en die greep ik met beide handen aan. Ik heb dus geen kans gezien, maar ik mocht meedoen met iets wat ik fantastisch vind. En dat is het organiseren van zowel een triathlon als een soort van dorpsfeest.

Het mogen organiseren van een evenement voor zowel (internationale) atleten als mensen uit de (plaatselijke) regio is op papier iets heel anders dan mijn dagelijkse werkzaamheden, maar in de basis komt het toch weer op hetzelfde uit. Namelijk: energie krijgen van de dingen die je doet. Dienstverlenend bezig zijn, op totaal verschillende vlakken.

Je kan het niet voorzien

Waarom begin ik hierover? Nou, heel simpel. Afgelopen maand organiseerden we de (voor mij) 6e editie. En die kende een totaal andere afloop dan wij van te voren ooit hadden kunnen bedenken…. En dat is iets waar heel veel ondernemers over mee kunnen praten.

Want het zien van kansen, het uitwerken van plannen en het uiteindelijke resultaat: dat zijn fases waarvan je in het begin niet kunt voorzien hoe die eindigen. Dat hoort bij ondernemen.

We moesten ons evenement totaal ombuigen omdat het weer ons parten speelde. Binnen twee dagen zetten we een totaal ander programma neer, samen met 900 vrijwilligers! En we konden concluderen dat de gewijzigde programmering succesvol was. Dát gaf me toch een kick!

Ondernemen, zo voelt dat dus

En ineens wist ik ook hoe een ondernemer zich kan voelen. Je ontdekt iets moois, grijpt je kans, werkt er dag en nacht hard voor en dan komt de (misschien) onvermijdelijke tegenslag.

Er zijn dan heel wat mensen die bij de pakken neer gaan zitten, maar een echte ondernemer weet die bedreiging ook weer om te buigen naar iets positiefs, zodat hij of zij er alsnog een succes van weet te maken. Al dan niet in een totaal andere vorm.

Bij de Jong & Laan hebben we ruim 15.000 klanten. Dat betekent minimaal 15.000 verhalen over kansen en de daarbij behorende successen. En teleurstellingen waar weer van geleerd wordt.

Die kennis zet ik weer in wanneer een ondernemer bij mij komt om over een totaal nieuw idee te klankborden. Want een steentje bijdragen aan een succes, dat doe ik graag!

1 reactie
Mariska de Jong

Ik vind het grappig dat je vertelt over de gave van het ondernemen en dat niet iedereen deze heeft. Ik dacht dat ik nooit deze gave had maar toch op een gegeven moment mijn passie achterna gegaan. Het echte ondernemen kwam later pas. Kan dat ook?

Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren