Wat wij kunnen leren van de Japanse Shinkansen

Vorig jaar kwam een droom uit: ik maakte een rondreis door Japan. De verhalen over Japan spreken tot de verbeelding: robots, stiptheid, wereldsteden, sushi en Hello Kitty. Dat wilde ik met eigen ogen zien.

Het meest verbaasde ik me over de bullettreinen in Japan: de Shinkansen. De treinen rijden met een hoge snelheid in nog geen 2.15 uur van Kyoto naar Tokio, een afstand van ruim 500 km. Die snelheid is niet uniek, maar de stiptheid van deze treinen is fascinerend.

"Die snelheid is niet uniek, maar de stiptheid van deze treinen is fascinerend"

Ik zat in een trein die om 12.00 uur zou vertrekken. Met een blik op m’n iPhone zag ik dat de klok van 11.59 uur naar 12.00 uur sprong en tegelijkertijd sloot de deur van de trein. De gemiddelde vertraging van deze treinen op jaarbasis wordt niet gemeten in minuten, maar in seconden en bedraagt slechts 12 seconden!

Perfecte combinatie

Ik heb me twee weken afgevraagd wat het geheim van de Japanse Shinkansen is totdat ik tot deze conclusie kwam: het is een combinatie van twee factoren:  

  1. Japan maakt optimaal gebruik van techniek: de treinen zijn uitgerust met de beste magneettechniek waardoor de trein niet over het spoor rijdt, maar er net boven zweeft.
  2. Er worden altijd mensen ingezet. Er is iemand die monitort of de trein op schema ligt en of passagiers wel snel genoeg instappen. Zo niet, dan krijg je een dringend verzoek op te schieten en (letterlijk) een duwtje in de goede richting.

Dat is toch een perfecte combinatie van mens en techniek waarbij beiden doen waar ze het beste in zijn?

Hoe zetten we techniek efficiënt in?

Als Nederlanders kunnen we daar veel van leren. Ik zie vaak dat techniek niet efficiënt wordt ingezet. Neem mijn klant Guus.

"Als Nederlanders kunnen we daar veel van leren. Ik zie vaak dat techniek niet efficiënt wordt ingezet"

Guus heeft een voorraadsysteem, een webwinkel en 20 personeelsleden. Om inzicht te krijgen in zijn onderneming maakte hij maandelijks een download uit alle systemen.

Daarna volgde een ingewikkelde puzzel om goede overzichten in Excel te krijgen waarin alle formules klopten en geen data verdween. Telefoontjes met "Ik heb het bijna klaar, maar er gaat iets niet goed in de download uit de voorraad, wat kan ik doen?!" kwamen iets te vaak voor.

Hoogste tijd om het de Jong & Laan managementdashboard in te zetten. Dit leek voor Guus te mooi om waar te zijn. Hoe kon dit systeem dagelijks alle data foutloos presenteren, terwijl het Guus zelf altijd een dag in de maand zwoegen kostte om maandoverzichten te maken? Dat wilde hij wel eens zien.

Ondernemen op basis van actuele cijfers

Ik ging de uitdaging aan en koppelde de systemen. Het resultaat? Een dashboard met waardevolle managementinformatie. Bij Guus viel een last van de schouders. De ellendige Exceloverzichten zijn verleden tijd en Guus kan zich nu bezighouden met wat hij belangrijk vindt: ondernemen op basis van actuele cijfers.

We brengen dus graag een stuk van de Japanse succesformule naar onze ondernemers: automatiseer wat veel tijd en energie kost en ga aan de slag met zaken die belangrijk zijn en waar je je gezonde boeren (of Japanse) verstand bij nodig hebt.

Benieuwd? Bel me gerust voor een afspraak.

Meer over waardevolle managementinformatie

Blog
Dashboard: met twee handen aan het stuur in control
Lees meer
Dienst
We analyseren administratieve processen, zetten applicaties slim in en geven richting
Lees meer
Dienst
Samenwerken met ons online boekhoudprogramma
Lees meer
Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren