Zijn de financiële verhoudingen tussen jou en de bv op orde?

Maak eens een afspraak met een mondhygiënist! Met die boodschap vertrok ik bij de tandarts. Wat een onzin, was de eerste gedachte. Er mankeert niets aan mijn gebit. Na een herinneringsmailtje van de tandarts, toch maar eens een afspraak gemaakt. Voor een oriënterend gesprek. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Rien Pol
Rien Pol

Scenario op lange termijn

De uitslag van het onderzoek loog er niet om. Een hoge negatieve score. En wat als ik er niets aan laat doen? Er volgde een scenario op lange termijn waar je niet echt vrolijk van wordt. Tot uitvallende tanden toe. Dat wil je natuurlijk ook niet. Een eerste korte deelbehandeling leverde al een prettig gevoel op. Met een 'tot de volgende keer' ging ik weer huiswaarts.

Ook voor je financiële en juridische zaken is onderhoud een vereiste.

Onderhoud is nodig, waar je ook mee bezig bent. Je auto rijdt er beter door. Je huis behoudt zijn waarde. En zo zijn er meer zaken te benoemen. Niet alleen in de gewone dingen van alle dag. Ook voor jouw financiële en juridische zaken is onderhoud een vereiste.

Mijn bv ben ik zelf

Als ondernemer heb je met veel zaken te maken.

  • Hoe kan ik mijn product het beste aan de man brengen?
  • Waar kan ik voordelig inkopen?
  • Hoe houd ik de kosten laag?
  • Wat is de beste vestigingsplaats?

Allemaal wezenlijke vragen. Tegelijk treed je in loondienst bij je eigen bv tegen een salaris van € 30.000 per jaar. Een arbeidsovereenkomst vind je niet nodig! Want 'mijn bv ben ik zelf'!

Tien jaar terug leende je € 50.000 van de bv en sprak af dat het in 10 jaar terugbetaald zou zijn. Inmiddels is de schuld aan de bv opgelopen tot € 250.000. Daar zijn verder geen nieuwe afspraken over vastgelegd. Daar is toch niets mis mee? 'Mijn bv ben ik zelf!'

Belastingdienst denkt daar anders over

Bij een onderzoek van de Belastingdienst wordt hier toch wat anders over gedacht. Het salaris is lager dan wat in de wet is geregeld. En de niet-nagekomen afspraken rond de lening worden door de Belastingdienst uitgelegd alsof je het geld nooit meer terugbetaalt aan de bv. Een hoge belastingaanslag volgt met een boete van 25%.

Waar ging het mis?

Als belastingadviseur kom ik regelmatig met dit soort situaties in aanraking.

Waar ging het mis? Heel simpel. Er is sprake van een gebrek aan onderhoud. Zoals je ieder jaar de auto een onderhoudsbeurt geeft, moet ook ieder jaar nagekeken worden of alle financiële verhoudingen tussen jou en je bv nog op orde zijn.

Zijn de daarbij behorende contracten nog up-to-date? Voldoen deze nog aan de fiscale spelregels? Niet alleen tussen jouw en je bv, ook tussen de bv's onderling.

Privé aansprakelijk

Ook hier geldt, voorkomen is beter dan genezen. Een discussie met de Belastingdienst kost veel tijd en geld. En als je bij een faillissement deze zaken niet op orde hebt, ben je privé aansprakelijk.

En als je bij een faillissement deze zaken niet op orde hebt, ben je privé aansprakelijk.

Maak daarom afspraken met jouw adviseur over het jaarlijks onderhoud van de juridische verhoudingen tussen jou en de bv.

Inmiddels heb ik een volledige behandeling achter de rug bij de mondhygiënist. De resultaten zijn verbluffend. Of zoals de mondhygiënist het zelf zegt: "Je gaat weer met een stralende lach de wereld tegemoet." Ik hoefde er dan ook niet lang over na te denken een jaarlijkse vervolgafspraak te maken voor preventief onderhoud.

Meer van Rien
Rien PolDoor Rien Pol
Belastingadvies

Let op de kleine lettertjes!

'De kleine lettertjes' zijn belangrijk. In de praktijk zijn nog wel eens van doorslaggevende betekenis. Vooral als een ondernemer zelf probeert de boel op te lichten ...

Lees blog
Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren