De Nationale Belastingquiz

Op TV komen ze ieder jaar voorbij. Nationale quizzen. Als het uitkomt, ga ik ervoor zitten. Met mijn man. Stiekem kijken wie van de twee het snelste wat roept ...

De Nationale Belastingquiz

Op TV komen ze ieder jaar voorbij. Nationale quizzen. Als het uitkomt, ga ik ervoor zitten. Met mijn man. Stiekem ook kijken wie van de twee het snelste wat roept. En dan kijken hoe ver ik kom.

De bekendste is de Nationale IQ Test. Met haar prominenten van (oud-)minister tot soapie en rappe BNN-presentatoren. Ook het Groot Dictee der Nederlandse Taal kun je er onder scharen. Waarbij het soms niet eens het belangrijkst lijkt wie er wint, maar of diegene een Vlaming of een Hollander is.

Van geheel andere orde zijn de Nationale Bijbelquiz, Wetenschapsquiz en Geschiedenisquiz. Voor die echt inhoudelijke quizzen moet je flink wat kennis meebrengen. Sommige vragen gaan heel goed bij mij. Velen ook helaas niet.

Nationale Belastingquiz

Dan moet je toch in een bepaalde hoek zitten qua interesses, studie, achtergrond of werk om ervoor te zorgen dat je echt goed voor de dag komt. En daar schort het bij mij dus aan. Met als gevolg dat ik altijd denk dat zulk soort quizzen niet voor mij weggelegd zijn.

Tot enkele dagen geleden. In een vaktechnische nieuwsbrief trof ik de uitnodiging aan voor deelname aan de Nationale Belastingquiz. Omdat de Hoge Raad 100 jaar bestaat. Online, dat wel. Een TV-uitzending komt er niet. Kennelijk vindt men de koets en troonrede op Prinsjesdag, het koffertje met de Miljoenennota en de Algemene Politieke Beschouwingen de dagen erna genoeg spektakel voor op TV.

TV-quiz over belastingen

Een TV-quiz over belastingen. Is dat ‘happening’ genoeg? Ik ben bang van niet. Maar het is wel leuk om erover na te denken hoe dat dan zou gaan. Want stel nou dat er toch een heuse Nationale Belastingquiz op TV komt, dan kan Herman de Schermman als presentator moeiteloos door de fiscale vragen heen swipen.

En wie zouden de deelnemers dan zijn? De vraag is hoe graag BN-ers, oud-talentenjachtdeelnemers en acteurs willen strijden over belastingvragen. Het vak prominenten vullen lukt wel. Er zijn genoeg (oud-)politici die dit aandurven. En de publieksvakken? Het lijkt me wel leuk om rechters, Belastingdienst en adviseurs in aparte vakken te zetten. Naast de studenten fiscaal. Eens kijken hoe de verhoudingen dan komen te liggen.

Quiz over fiscale actualiteiten

Ik ga dus online quizzen: tien weken lang tien vragen over fiscale actualiteiten met wekelijks kans op taart en eervolle vermeldingen. De winnaar van het eindklassement ontvangt behalve een oorkonde ook een rondleiding bij en etentje met de Hoge Raad en de quiz-redactie. Ik ben erg benieuwd. Ook naar de verdeling in het deelnemersveld. Ik hoop dat dat ook gepubliceerd wordt!

Geen reacties
Plaats je reactie

Reageer op:

Annuleren