Van pionier naar leider

Als oprichter van je bedrijf beheers je je vak. Je bedenkt en maakt mooie producten of diensten en weet deze aan de man te brengen. Je begon ooit met pionieren. Met jouw passie en zakelijk inzicht maakte je je beroep van dat wat je het liefste deed. Geleidelijk aan, verandert je rol.

Harold Schenk
Harold Schenk

Het bedrijf groeit en je neemt een medewerker aan voor de administratie. Je maakt lange dagen en eenmaal thuis fantaseer je vrolijk verder over je business. De klanten blijven komen en je biedt ze meer producten aan. Je hebt meer bedrijfsruimte nodig. Overdag bezoek je de klanten en 's avonds en in het weekend sta je orders uit te werken.

"Je komt niet meer toe aan de dingen die je het liefste doet"

Er komt een uitzendkracht bij, maar die kan alleen wat magazijnwerk doen. Hup een stagiaire erbij. Lekker goedkoop en geen risico's.

Het bedrijf groeit verder. Na 3 jaar zit je op 20 medewerkers waarvan er gemiddeld 1 ziek is. Daar is leiding voor nodig. Gevolg? Je komt niet toe aan die dingen die je het liefst doet. Je maakt lange dagen en hebt het gevoel dat je leeg getrokken wordt.

Rol in bedrijf verandert

Wat is hier aan de hand? Je rol is veranderd. Van specialist ben je door je succes gaandeweg leider geworden van een organisatie, van een groep mensen. En dat is een hele andere rol. Van specialist naar bedrijfsleider, een generalistische rol. Van focus op één product, naar het managen van een organisatie.

Je bent toe aan een volgende versnelling. Een nieuwe manier van werken. Je moet een keuze maken:

Optie 1 ► Productontwikkeling

Focus op waar je goed in bent. Op dat wat jou succesvol maakt. Je product of dienst nog beter en unieker maken. Dit betekent wel dat je je taken op het gebied van het aansturen van de organisatie - het managen - moet overdragen aan iemand anders. Iemand die daar veel beter in is dan jij.

Denk aan het aannemen van nieuwe medewerkers, hen aansturen, werkoverleg voeren, het houden van functionerings- en beoordelingsgesprekken, het voeren van ziekteverzuimgesprekken en ook het ontslaan van medewerkers.

Jij of de bedrijfsleider?

Als eigenaar van jouw bedrijf, beslis jij dat je al deze zaken bij een medewerker (bedrijfsleider) legt. Zo houd je zelf de agenda vrij voor productontwikkeling. Of klantbezoek, als je dat leuk vindt. Maar wie is geschikt voor deze rol? Deze keuze is niet meteen gerealiseerd.

Je moet allereerst iemand vinden die beschikt over de juiste skills. Iemand die het leuk vindt. Niet vanuit de persoonlijke behoefte om aanzien. Geen baas om het baas zijn. Maar iemand die denkt in bedrijfsontwikkeling, bedrijfsprocessen én daarbij ook mensgericht is.

Vervolgens maak je een trajectplan waarin je stap voor stap zaken gaat overdragen. Niet meteen de volle verantwoordelijkheid van je bedrijf. Dat is te riskant.

Maar je kunt ook kiezen voor:

Optie 2 ► Bedrijfsleiding

Deze keuze maak je als je tot het inzicht bent gekomen dat je medewerkers in dienst hebt, die veel beter zijn in productontwikkeling dan jij. Als je juist in de benutting van ieders individuele kwaliteiten de potentie ziet van je bedrijf.

Als je het een leuke uitdaging vindt om je bedrijfsprocessen efficiënt te maken, te standaardiseren. Te zorgen dat je bedrijf loopt als een geoliede trein.

Kies je ervoor om de bedrijfsleider te zijn, dan moet je opschalen. Zorgen dat je je boven de bedrijfsprocessen bevindt en niet er midden in. Zorgen dat je kernmedewerkers zich ontwikkelen tot teamleiders en managers die een stuk verantwoordelijkheid kunnen dragen. En dat jij gevoed wordt door stuurinformatie, afkomstig uit een ERP-systeem.

Word geen belemmering van je eigen bedrijf

Ondernemers die succesvol zijn - of zijn geweest - moeten vroeg of laat deze keuze maken. Specialiseren of opschalen naar bedrijfsleider. Maak je deze keuze niet, dan moet je beseffen dat jij zelf de belemmering in de verdere ontwikkeling van je bedrijf kan zijn.

De gevolgen hiervan kunnen fiks zijn. Denk aan het vertrek van je beste medewerkers, maar ook problemen in je huwelijk of een flinke burn-out.

De strategisch HR adviseurs van de Jong & Laan helpen bij het maken van deze keuze en het opstellen van een groeiscenario. Ook verzorgen wij de basiscursus Motiverend Leiderschap voor managers en (aankomend) leidinggevenden. Kijk voor meer informatie hierover bij onze evenementen en/of geef u meteen op.

Meer over ondernemen en personeel

Blog
Parttime aanwezig, fulltime betrokken
Lees meer
Blog
Professioneel werkgeverschap? Dit mag niet ontbreken!
Lees meer
Blog
Gemotiveerd personeel: working 9 to 5?
Lees meer
Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren