De kip en het ei. Wat was er eerst?

Enkele weken geleden gaf Dijsselbloem aan dat het wat hem betreft weer tijd wordt voor een herziening van de belastingen. Daarmee borduurt hij voort op het rapport van de commissie-Dijkhuizen over eenvoudiger belastingen. Want het systeem is te ingewikkeld.

Renate Ekhart
Renate Ekhart

Over dat soort conclusies zit ik thuis op de bank nog wel eens na te denken. Het is nog maar 13 jaar geleden dat de Wet IB 2001 is gaan gelden. Het zat best goed in elkaar. Heel anders dan de Wet IB 1964. En daar hebben we het 37 jaar mee moeten doen.

Vertrouwen in belastingstelsel

Is ons systeem an sich nou echt zo ingewikkeld? Of hebben we het ingewikkeld gemaakt? Want met name het vertrouwen in ons belastingstelsel lijkt tot een dieptepunt te zijn gedaald. Met meerdere oorzaken.

Allereerst door de politici zelf. Vele wijzigingen, voordelen, daar maak je je populair mee. En met het vinden van de budgettaire dekking daarvoor natuurlijk weer een stuk minder.

Regelingen gaan jaarlijks op de schop. Natuurlijk ook sterk afhankelijk van de partijen die de regering en de oppositie bevolken.

Inspelen op uitzonderingen

Op de regels en met name de vele uitzonderingen daarop gaan mensen inspelen. De regelingen voor kinderopvang zijn de afgelopen 10 jaar wel drie keer ingrijpend gewijzigd. Wat leidde tot veel onzekerheid bij werkende ouders. Weekers struikelde over de fraude met de toeslagen.

De tegenmaatregelen waren zó rigoureus, dat mensen die er wel recht op hadden deze verlaat ontvingen.

Wiebes ziet zich geconfronteerd met duizenden foutieve voorlopige aanslagen inkomstenbelasting

Wiebes ziet zich geconfronteerd met duizenden foutieve voorlopige aanslagen inkomstenbelasting. De oplossing: de ICT-afdeling van de Belastingdienst mag er 9 maanden over doen om de wijzigingen door te voeren. En in de tussentijd? Kunnen we in sommige gevallen beter wachten met indienen van onze aangiften.

Gunstigste weg voor klanten

Daarnaast proberen wij als adviseurs altijd de gunstige weg te kiezen voor onze klanten. En wordt daar massaal gebruik van gemaakt, dan is de regeling al snel weer te duur en wordt hij beperkt of zelfs afgeschaft.

Daarbij is het een gegeven dat Nederland niet alleen staat. Internationaal gezien wordt fiscaal ook de gunstigste weg gezocht.

Een eenvoudig belastingstelsel. Dat lijkt me echt geweldig. Ook dan kun je als adviseur nog steeds een hele hoop toevoegen. Zonder vele uitzonderingen te hoeven beschrijven en voorbehouden te moeten maken. Maar waarbij shoppen binnen Nederland en over de landsgrenzen heen een 'ding' blijft.

Wedden dat dit werkt?

Misschien kunnen we dan afspreken dat we een nieuw stelsel eenvoudig maken en ook eenvoudig houden? Dan weet iedereen waar hij of zij voor jaren aan toe is. En kunnen we daarop gaan sturen en bouwen.

Wedden dat dit werkt? Dan zou die economische crisis ook zo maar écht tot het verleden kunnen gaan behoren.

Meer fiscale blogs

Blog
Inkeerregeling: voorkom boete
Lees meer
Blog
Zijn de financiële verhoudingen tussen jou en de bv op orde?
Lees meer
Blog
Trouwen gaat niet meer zonder voorwaarden
Lees meer
Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren